Mašta i drskost filmske glazbe | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Mašta i drskost filmske glazbe

Točan popis i raspored filmova Kratkog utorka, prema želji gosta kuratora Neila Younga ostat će tajna sve do same projekcije.

13.12.2016 , Zagreb - Kino Tuškanac
  • A
  • +
  • -

U utorak, 13. prosinca, u 21 sat, u kinu Tuškanac u Zagrebu održat će se posljednji Kratki utorak u ovoj kalendarskoj godini. Ovaj put ugostit će jednog od najutjecajnijih evropskih filmskih kritičara, Britanca Neila Younga, stalnog suradnika brojnih važnih filmskih časopisa i portala kao što su Sight & Sound, The Hollywood Reporter, IndieWire i Mubi, koji će predstaviti program najboljih, uglavnom eksperimentalnih filmova koje je zadnjih godina vidio na svjetskim festivalima, združenih po jednom jednostavnom načelu - prisutnosti i značenju glazbe u njima. Između ostaloga gledati će se filmovi Lewisa Klahra, Janie Geiser, Stephena Broomera, Seada Šabotića, Milana Zulića i Isabel Pagliai. 

Neil Young rođen je u Easingtonu, a većinu svog života proveo je u Sunderlandu. Prije nego što se na prijelazu tisućljeća, s poznih 29 počeo baviti filmskom kritikom, studirao je novinarstvo, pisao o nogometu, ali i dugo godina radio kao profesionalni postavljač oklada za konjske utrke. No, od tada se, što preko svog websitea Jigsaw Lounge, što preko pisanja za mnoge važne filmske i nefilmske časopise i portale (The Independent, Time Out London, Sight & Sound, The Hollywood Reporter, IndieWire, Mubi), profilirao u jednu od nezaobilaznih osoba na evropskoj kritičarskoj sceni. Tome je pomoglo i što je pasionirani posjetitelj filmskih festivala (svake godine ih obiđe oko 40), za koje često radi kao programski konzultant (ljubljanski LIFFE, bečki Viennale). Od 2011. do 2015. radio je i kao ko-direktor filmskog festivala u Bradfordu, a 2013. bio je član žirija u programu Tjedan kritike na festivalu u Cannesu.

Filmski program koji je za Kratki utorak selektirao ovaj izuzetno elokventni i duhoviti filmoljubac, koji odnedavno djeluje i kao redatelj, najavljuje ovim riječima: "Dok je glazba u dugim igranim filmovima koje gledamo na kino repertoaru postala nametljiva, pretjerana, često potcrtavajući svaku emociju, eksperimentalni, avangardni i nekonvencionalni kratki filmovi pokazuju što se s njom može postići kad je upotrebljavana s osjećajnošću, maštom i drskošću. Ili kako je Frank Zappa jednom rekao: 'Bez odstupanja od norme, napredak nije moguć'".

Točan popis i raspored filmova, prema želji gosta kuratora Neila Younga ostat će tajna sve do same projekcije.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 12.12.2016