Materijalizacija procesa | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Materijalizacija procesa

Izložba učenika Škole likovnih umjetnosti nastala je kao rezultat radionice Povezanost voditeljice Nere Miočić.

12.04.2017 - 24.04.2017 , Split - Galerija Škola

U srijedu, 12. travnja, u 19 sati u novom prostoru Galerije Škola otvorit će se izložba učenika škole kao rezultat radionice Povezanost voditeljice Nere Miočić. 

"Polazna točka radionice bila je povezanost koju smo razvijali već tijekom prvih okupljanja kroz vježbe pokreta, međusobnog upoznavanja i emocionalnog prepoznavanja. U procesu radionice povezivanje se događalo na razinama ljudskog i umjetničkog nastojanja. Bavili smo se raznim materijalima, videom, zvukom, šetali po kvartu i tražili impulse proizašle iz energije mjesta i naših stanja u određenom trenutku. Oblikovali smo vlastitu percepciju prostora, vremena i medija putem zajedničkih šetnji, razgovora i djelovanja. Kroz mjesec dana smo pri svakom susretu radili različitim medijima i drugačijom energijom koja nas je dovela do završnog rezultata. Ovaj je rad materijalizacija procesa u kojem su učenici sami formulirali ideje i ostvarili njihovu realizaciju. 

Sama lokacija galerije kao i njezin karakter izloga, u izravnoj povezanosti s javnim prostorom, postao je porozna granica koja im je pomogla prikazati ono što osjećaju prema vanjskom prostoru. Svoj slikarski medij unose u galeriju na vlastiti način, ispunjavajući je sjenama. Daljnim razvijanjem odnosa prema prostoru, pretvorili su je u svojevrstan staklenik: uključili su i žive biljke koje će na kraju izložbe posaditi u kvartu i tako napraviti konkretnu promjenu. Time je ovaj rad proširio svoje granice djelovanja. Prikazati stvarnost koju vide nije dostatno, već je mijenjati svojim djelovanjem", zapisala je voditeljica radionice.

Nera Miočić (Split, 1980.) je diplomirala na Umjetničkoj Akademiji u Splitu i magistrirala na Odsjeku za nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Performans, video, film, montaža, kuhanje, artist book, fotografija su mediji kojom se služi kako bi proučavala pitanja i teme koje je zanimaju. Reprogramirati vidljivo već postojeće u nove oblike komunikacije služeći se proučavanjem, istraživanjem i intervencijama u društvu. Kao alat proučavanja uzima hranu kao polazišnu točku, a djeluje kroz činove kuhanja, dijeljenja hrane, egzistenciju, odbacivanja hrane, tijela kao cjeline kroz kojeg se povezuju navedeni procesi. Istražuje procese kretanja vlastitog tijela i energije kroz pokrete kuhanja. Zanima je nastajanje slike koja se stvara pogledom i pokretom. Izlagala je na Interface, Soundincubator, Proces inicijacije, Kašetarnica, ProjekatFemix. Organizira i dio je mnogih radionica koje podučavaju mlade o medijima filma i videa.

Izložba je otvorena do 24. travnja.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 12.04.2017