Materijalizirano čitateljsko iskustvo | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Materijalizirano čitateljsko iskustvo

Izložba Momčila Goluba, Lirika i druge priče, sastoji se od tri serije radova.

23.12.2015 - 17.01.2016 , Rijeka - Muzej moderne i suvremene umjetnosti (MMSU)

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, u srijedu, 23. prosinca u 19 sati, otvorenje je posljednje izložbe u 2015. godini, Lirika i druge priče, Momčila Goluba.

Izložba se sastoji od tri serije radova: Studija draperije, Objekti i Lirika. Studija draperije je riječima autora "studija virtualnih, reprezentacijskih, dokumentarnih, fenomenoloških, teksturalnih i tekstualnih, kulturoloških, te narativnih aspekata slikarskog umjetničkog djela, kao i načina na koji se isti ti odnosi prevode u realan, konkretan, materijalan i u punom smislu senzoran / senzualan kontekst. 

Svaki rad sastoji se od dva ključna elementa – pažljivo odabranog tekstila, koji još nije postao upotrebnim odjevnim predmetom, te reprodukcije historijskog, najčešće poznatog, slikarskog umjetničkog djela na osnovu kojeg je tekstil odabran, odnosno kupljen. Materijalu je jasno navedeno porijeklo - putem računa koji dokumentira kupnju predmeta, vješalice, ili pakiranja koje služi njegovom izlaganju ili odlaganju."

Objekti su raznorodne naravi, od kojih su neki rezultat druženja s knjigama, a serija nazvana Lirika, autoru iznimno važna, izbor je, osobna antologija, lirskih pjesama koje su reproducirane ili prevedene u trodimenzionalne objekte kojima Golub materijalizira svoje čitateljsko iskustvo i sugerira pjesnicima da poeziju izlažu u likovnom i trodimenzionalnom obliku objekta, u galeriji.

Momčilo Golub rođen je 1949. godine, a diplomirao na Likovnoj akademiji u Beogradu 1974., a magistrirao na grafičkom odjelu 1976. Kao stipendist francuske vlade specijalizirao je slikarstvo na Ecole des Beaux-Art de Paris. Od 1991. do 1992. godine studijski boravi u La Cité internationale des Arts u ateljeu francuskog Ministarstva kulture. 

Započevši kao grafičar, Golub je tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća predstavljao prvo postkonceptualne, a kasnije i rane postmodernističke umjetničke tokove u umjetnosti. Početkom 90-ih se povlači sa likovne scene i s nje izbiva više od dva desetljeća, do povratka 2011. godine.

Dobitnik je nagrada: 1974. Kunova nagrada za grafiku; 1983. Nagrada za fundacije Ladislav Ribnikar; 1983. Prva nagrada na izložbi novije jugoslavenske umjetnosti u New Yorku-Equitable gallery i 1984. Nagrada za instalaciju na Dubrovačkom salonu.

Izložba je otvorena do 17. siječnja 2016. godine.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 21.12.2015