Mauzer | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Mauzer

Autorski projekt Boruta Šeparovića inspiriran je Kišovom Grobnicom za Borisa Davidovića i Mauzerom Heinera Müllera.

19.02.2011 - 22.02.2011 , Zagreb - Zagrebačko kazalište mladih
  • A
  • +
  • -

Polazeći  od čuvene pripovijetke Danila Kiša Grobnica za Borisa Davidovića, predstava se postepeno udaljava od predloška kako bi utemeljila mogućeg heroja današnjice.  Pri tom  istražuje je li moguće očistiti činjenice od fikcije bez ostatka, koliko je zapravo prisan taj  odnos u konstrukciji nečije biografije, te zašto ponekad dovodi do zamućivanja razlike između očigledne istine i bjelodane laži.

Kazališni posjetitelji postat će istraživači uz moderatorski tim od četvoro glumaca. Njihov je zadatak sudjelovati u kolektivnom uspostavljanju nepoznate biografije. Pozornica većim dijelom ostaje potpuno prazna tako da imaginacija svakog sudionika postaje ključna za interpretaciju priče. Mauzer pokušava dokučiti granicu između fikcije i realnosti, ideologije i moći. Na neki način možemo ga poistovjetiti s dokumentarnim kazalištem.

Mauzer je predstava o konstrukciji i dekonstrukciji biografija revolucionara i njihovoj sudbini, te putovanje kroz posljednjih dvadeset godina hrvatske povijesti prilikom kojeg pokušavamo odgovoriti na mnoga nedokučiva i otvorena pitanja otvarajući možda Pandorinu kutiju. I ovom predstavom Šeparović ostaje vjeran ideji društveno angažiranog kazališta koje možda ne može promijeniti svijet, ali  može potaknuti i probuditi svijest ljudi koji u tom svijetu žive.

Redatelj i scenograf je Borut Šeparović, dramaturg predstave Goran Ferčec, asistent redatelja Ivana Đula, a u predstavi glume Jadranka Đokić, Krešimir Mikić, Frano Mašković i Zoran Čubrilo. Premijera je najavljena za 19. veljače, a reprize su na rasporedu 20. i 22. veljače.

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 09.02.2011