Meandrirajuća umjetnost | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Meandrirajuća umjetnost

Njujorška galerija Mitchell-Innes & Nash pripremila je prvu samostalnu američku izložbu radova hrvatskog umjetnika Julija Knifera.

  • A
  • +
  • -

Izložba će biti prva samostalna izložba Julija Knifera u SAD-u te će uključivati radove od ranih šezdesetih pa do autorove smrti. Julije Knifer prepoznat je kao jedan od najeminentnijih hrvatskih slikara dvadesetog stoljeća. Izrastajući iz slikarske škole ruskih suprematista, Knifer je primjenjivao proto-konceptualne prakse na apstraktno slikarstvo. Bio je jedan od osnivača avangardne skupine Gorgona 60-ih u Zagrebu, koja je bila poznata po intelektualnom pristupu umjetničkom radu te se smatra pretečom pokreta konceptualne umjetnosti koja je kasnije procvala u zapadnoj Europi.

Kniferov opus uključuje istraživanje jedinstvenog oblika meandra, geometrijskog kompleksnog oblika sastavljenog od samo horizontalnih i vertikalnih linija, gotovo uvijek u crno bijeloj tehnici. Kniferovo ponavljanje jednog motiva tijekom cijele karijere upire prema problemu umjetničkog opisa vremena. Umjetnikovim riječima: "Shvatio sam da ne želim stvarati jednu sliku, djelo koje bi bilo samostalno i cjelovito samo po sebi. Znao sam da moji crteži i slike čine samo jedan dio serije povezanih sličnih činova". Tako je Knifer 1960. obznanio svoju nakanu da slika samo motiv meandra. Uz glazbene utjecaje koji su činili važan dio Kniferovog djela nakon 1961., teške geometrijske apstrakcije ranijih djela pokazuju utjecaj ruskih suprematista i konstruktivista, posebice Kazimira Maleviča čiji je rad bio važan utjecaj u Kniferovom ranom obrazovanju.

Julije Knifer (1924-2004.) predstavljao je Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu 2001. Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti će u 2014. postaviti kompletnu retrospektivu njegovih djela. Za života je izlagao u Centre Pompidou u Parizu, MAMCO-u u Ženevi te Museum of Contemporary Art u Sydneyu. Njegova djela izložena su u privatnim i muzejskim zbirkama diljem svijeta, uključujući MoMA u New Yorku.

Kustos izložbe je Žarko Vijatović, a izložba nastaje u suradnji s Frank Elbaz galerijom iz Pariza. Izložba će biti održana od 6. veljače do 15. ožujka u njujorškoj galeriji Mitchell-Innes & Nash.

Izvor: Art Daily / Foto: maara

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 06.02.2014