MediaLab | kulturpunkt
Kratki opis: 

MediaLab je multimedijalni edukacijski projekt koji je realiziran u suradnji s Fade In-om iz Zagreba i Filmaktivom iz Rijeke i koji je mladima ponudio temeljne vještine pisanog i audiovizualnog novinarstva s fokusom na područje nezavisne kulture.

Kako bi doprinijeli usavršavanju autora/novinara u području novinarstva, posebice onih koji prate nezavisnu kulturu, KURZIV – Platforma za pitanja kulture, medija i društva, Fantastično dobra institucija Fade In i udruga Filmaktiv organizirali su novinarsku školicu pod nazivom MediaLab.

Kontinuiranim provođenjem dosadašnjih aktivnosti okupljeni su partneri prepoznali potrebu za udruživanjem svojih različitih kompetencija i znanja, odnosno neophodnost sinergijskog rada koje će osnažiti njihovo programsko i organizacijsko djelovanje te korisnicima (i direktnim i indirektnim) osigurati kvalitetnije i raznolikije edukacijske programe i medijske aktivnosti, a u konačnici i doprinijeti prezentaciji i vidljivosti polja nezavisne kulture.

Edukacijski program sadržavao je nekoliko različitih modula:
- radionice novinarstva gdje će polaznici biti upoznati s različitim novinarskim žanrovima;
- radionice audio-vizualnih priloga kroz koje će se polaznici upoznati s proizvodnjom multimedijalnih sadržaja;
- seriju predavanja na kojima će polaznici steći uvid u različita pod-područja djelovanja nezavisne kulturne scene (nezavisna kulturna scena, slobodne licence, aktivističke prakse, suvremena umjetnost, umjetnost u javnom prostoru, kritička umjetnost, umjetnost novih medija, suvremene izvedbene umjetnosti...);
- praktičan rad (pisanje članaka uz mentorsku podršku i objavu, te rad na terenu); nakon edukacijskog programa, u razdoblju od polovine lipnja do polovine listopada po troje će polaznika sudjelovati na terenskim radionicama koje će se održavati u različitim gradovima u Hrvatskoj. Završna aktivnost projekta uključuje javne projekcije video materijala nastalih tijekom projekta.

Projekt utvrđuje prostor za razvijanje medijskog kritičkog mišljenja mladih kroz njihovu dodatnu edukaciju o novinarskim vještinama i specifičnim socio-kulturnim karakteristikama suvremene i nezavisne kulture, te podiže javnu vidljivost ovog dinamičnog polja kulture. Edukacijski program bio je u potpunosti besplatan za sve polaznike.

Projekt je realiziran u 2012.g.

 

Projekt aktivan: 
No