Medicinska i industrijska konoplja | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Medicinska i industrijska konoplja

ACT iz Čakovca poziva na predavanje i izložbu video instalacija o odnosu društva, države, zakonodavstva i eksperata u polju medicine, agronomije i ostalih znanosti.

26.06.2013 , Čakovec - Galerija zgrade Scheier
  • A
  • +
  • -

Predavanje povodom Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga bit će održano u srijedu, 26. lipnja, u 19 sati u dvorani Zrinski u Galeriji Scheier u Čakovcu. Uz predavanje, bit će održana i izložba video instalacija o odnosu društva, države, zakonodavstva i eksperata u polju medicine, agronomije i ostalih znanosti prema konoplji te veza konoplje uz ostale opojne droge.

Važno je razumijeti zašto mladi ljudi eksperimentiraju s drogama, predstaviti opasnosti za mlade pri korištenju droga, pružiti im što više informacija o učincima i upoznati ih s preventivama i načinom liječenja. Konoplja je kontroverzna biljka, koja ima svoje prednosti i nedostatke. Ona je zabranjena droga, ali ima i svoje pozitivne atribute. Kao jedna od najperspektivnijih biljaka, koristi se na razne načine: kao kozmetika, hrana, tekstil, papir, eterično ulje, kao gorivo i izolacijski materijal koji je ekološki učinkovit.

Predavač dipl. ing. Dejan Rengeo će predstaviti primjere pozitivnog učinka konoplje u suvremenoj industriji i medicini. Uz pravilan i stručan nadzor, ona može ublažiti kroničnu bol te je korisna supstanca pri liječenju od raka i drugih bolesti. Dejan Rengeo, završio je studij u Ljubljani, te je za svoj rad dobio Prešerenovu nagradu, najveću nagradu Republike Slovenije na polju znanstvenih postignuća.

Video instalacija Rat protiv droge koristi izvorni reklamni i pedagoški materijal čijom aproprijacijom se propituje dosadašnja politika koja prati ovu biljku te posljedice te politike na mogućnosti istraživanja i uporabe konoplje u znanstvene i medicinske svrhe. Autori video instalacije su Maja Kohek i Kruno Jošt, koji u svom radu upotrebljavaju transdisciplinarne strategije i suradničke prakse s pomoću kojih istražuju relacije u suvremenom društvu u kontekstu estetike, politike, ekologije, spiritualnosti i holizma. Video instalacija će se moći pogledati isti dan, od 10 do 21 sati.

Predavanje i izložba otvoreni su za širu javnost, a potpomognuti su sredstvima Ministarstva socijalne politike i mladih i Ministarstva kulture.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 24.06.2013