Medicinski izvještaji i osobna svjedočanstva | kulturpunkt

Vijesti Znanost i obrazovanje

<

Medicinski izvještaji i osobna svjedočanstva

Muzej nasilja dokumentira i svjedoči o povezanosti tradicionalnih, patrijarhalnih, konzervativnih, maskulinih i retrogradnih društvenih pojava sa slučajevima nasilja u svakodnevnom životu.

Pripremila: Martina Domladovac

Foto: Muzej nasilja / Facebook

  • A
  • +
  • -

Muzej nasilja, javni arhiv medicinske dokumentacije osoba koje su doživjele nasilje u privatnom i javnom prostoru, gostuje u Omladinskom centru CK 13 u Novom Sadu.

Muzej nasilja angažirani je umjetnički postav koji svoje "eksponate" pronalazi u medicinskim nalazima, kao krajnjim posljedicama govora mržnje, stereotipa, predrasuda, diskriminacije i fizičkog nasilja. 

Glavni "eksponati" su rengenske snimke povreda dobivenih u javnom i privatnom prostoru, kao posljedica društvenih pojava – diskriminacije, nacionalizma, šovinizma, fašizma, nasilja u obitelji, rodno uvjetovanog nasilja, homofobije, rasizma i ksenofobije. Uz rengenske snimke, postav čine i nalazi medicinskog osoblja u formi medicinskog izvještaja, kao i osobna svjedočanstva žrtava o slučajevima nasilja. Osim izložbe, muzej se sastoji i od diskusijske platforme u sklopu koje organizira javne panele o tipovima, korijenu, uzrocima i mehanizmima nasilja u društvu, te edukativne platforme u sklopu koje se organiziraju edukacije i javna nastava.

Angažiran umjetnički postav Muzeja nasilja predstavlja autentičan javni arhiv koji dokumentira i svjedoči o povezanosti tradicionalnih, patrijarhalnih, konzervativnih, maskulinih i retrogradnih društvenih pojava sa slučajevima nasilja u svakodnevnom životu, te služi kao edukacijski materijal u formi, kao dokaz, ali i kao opomene za sve sadašnje i buduće generacije.

U novosadskom Omladinskom centru, alternativnom prostoru namijenjenom poticanju i razvoju društvenog angažmana i političkog aktivizma mladih, postav će biti otvoren 17. veljače. Projekt Muzej nasilja realizira udruga KulturPark.


Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 15.02.2016

VEZANE VIJESTI

Sloboda govora mržnje

Piše: Vatroslav Miloš
"Govor mržnje nema nikakve veze sa slobodom govora već je upravo njegova suprotnost".

Svim borkinjama i borcima za ljudska prava

Pripremila: Matija Mrakovčić
Odluka Vrhovnog suda protiv Zdravka Mamića presedan je u borbi za društvo bez diskriminacije.

Umjetnost, kultura i konflikt

Piše: Matija Mrakovčić
Studija autorice Ereshnee Naidu-Silverman analizira mogu li umjetnička angažiranost i kulturne aktivnosti pozitivno doprinijeti miru i procesima pomirenja.