Medijateka Jon Winet | kulturpunkt

Kulturoskop Intervju

<

Medijateka Jon Winet

Razgovor o projektu Medijateka riječke udruge Filmaktiv.

Razgovarala: Janja Sesar
  • A
  • +
  • -

KP: Možeš li nam nešto reći o projektu Medijateka?

Projekt Medijateka riječke udruge Filmaktiv je besplatna medijska biblioteka filmova i video radova, otvorena za javnost. Ideja o projektu nastala je u siječnju 2007. na temelju dogovora s nekolicinom hrvatskih producenata o prepuštanju prava na prikazivanje filmova Filmaktivu. Medijateku pomažu grad Rijeka i Zaklada Sveučilišta u Rijeci. Danas se u Medijateci može pronaći preko 229 autorskih naslova iz Hrvatske i inozemstva.
Medijateka nudi filmove i video radove koji se rijetko imaju prilike pronaći u redovnim distribucijskim kanalima; poput kina, video-klubova i televizije. Riječ je o dvije osnovne vrste audiovizualnih djela: arhivskim filmovima koji potpadaju pod javnu domenu, i suvremenim radovima koji su izdani pod Creative Commons licencom ili za koje Filmaktiv ima pravo prikazivanja. Sustav je djeluje na važnoj postavci punog poštivanja autorskih prava. Osim konzultacije filmova, korisnicima je u prostoru Medijateke na raspolaganju i stručna filmska literatura koja je, kao i cjeloviti sadržaj filmskog dijela, dostupna korisnicima bez naknade. Korisnik Medijateke može postati svatko tko ima tu želju. Povremeno se održavaju javne projekcije i predavanja posvećena video-aktivizmu, medijskoj kulturi, video-umjetnosti i alternativnim medijima.

KP: Na jesen 2006. sudjelujete u projektu "Hawkeye – oko sokolovo". Možeš li nam nešto reći o tome?

Jon Winet, pročelnik Odsjeka za intermediju Sveučilišta u Iowi pokrenuo je na jesen 2006. rezidencijalni projekt u Rijeci za MFA (Master of Fine Arts) studente u trajanju od jednog semestra po nazivom Projekt "Oko Sokolovo"* [Hawkeye ili Oko Sokolovo je maskota Sveučilišta u Iowi].
Projekt je nastao u suradnji s Nadijom Mustapić, koja se po povratku sa Sveučilišta u Iowi zaposlila na Akademiji primjenjenih umjetnosti u Rijeci, te pokrenula suradnju među dvjema instutucijama.
Svake godine u zimskom semestru po jedan student/studentica iz Iowe boravi u Rijeci. Uz vlastiti umjetničko-istraživački rad, studenti surađuju s Akademijom primjenjenih umjetnosti u Rijeci i s udrugom Filmaktiv. Do sada su dvije studentice Odsjeka za intermediju Sveučilišta u Iowi, Megan Berner i Jennifer Myers u okviru te suradnje boravile u Rijeci i održale nekoliko predavanja o svom umjetničkom radu, intermedijskoj umjetničkoj praksi te prezentirale radove svojih kolega i radionice za studente. "Oko Sokolovo" je započelo kao pilot projekt s nastojanjem da se studentima intermedije sa Sveučilišta u Iowi omogući aktivno, životno, internacionalno iskustvo, ali i s ciljem Akademije primjenjenih umjetnosti u Rijeci da uspostavi suradnju koja bi omogućila međunarodnu razmjenu studenata.
Udruga Filmaktiv koja djeluje u Molekuli pridružila se programu projekta prošle godine, omogućivši gostujućim studenticama prostor za umjetničko i javno djelovanje i komunikaciju s lokalnom kulturno-umjetničkom scenom. Projekt se iz godine u godinu mijenja i nadograđuje novim iskustvima i radom studenata iz Iowe s lokalnim organizacijama, institucijama i pojedincima. "Oko Sokolovo" teži razvijanju dijaloga o umjetničkom, edukacijskom i aktivističkom djelovanju kroz razmjenu ideja na međunarodnoj razini.

Kratak razgovor s Jonom Winetom:

KP: Možete li nam nešto reći o projektu „Electoral college“ o kojem ste govorili na predavanju u Rijeci?

"Electoral college" je jednogodišnji medijski projekt koji se fokusira na predsjedničke izbore koji će se krajem 2008. održati u SAD-u. Projekt tematizira demokraciju u Americi i uključuje niz aktivnosti. Od 1984. radim na projektima koji obrađuju izbore, istražujući kao fotograf i medijski umjetnik psihosocijalnu dinamiku i teatralni spektakl američke pooitike.

Projekt se u svojoj ranoj fazi fokusira na procese nominacije u Republikanskoj stranci – sada su izabrali 71-godišnjeg vijetnamskog ratnog junaka senatora Johna McCaina, gorljivog zagovornika rata u Iraku stješnjenog u žestokoj borbi između senatorice Hillary Clinton i Baracka Obame koji utjelovljuje naznake promjene.

Projekt uključuje YouTube kanal s rastućim brojem kratkih videa. url http://www.youtube.com/profile_videos?user=jonwinet&p=v ];
dnevni widget dostupan korisnicima Maca, trenutno na proljetnoj pauzi, url = http://www.america-the-globe.net/tec/content/thewidget.html ];
esej o siromaštvu u Iowi, glavnom stožeru projekta.  http://www.america-the-globe.net/tec/content/hard_luck.html ].

U razvoju je dnevni gadget za PC korisnike, free SMS and MMS (fotografija, video i audio) poruke na koje se korisnici mobilnih uređaja mogu pretplatiti.
Kako se izbori budu zahuktavali, pretplatnici će primati dnevne izvještaje, dokumentarne poruke koje će problematizirati taj proces.
U kasno ljeto, mala produkcijska ekpia će otici na nacionalne konvencije Demokrata i Republikanaca, u Denver i Minneapolis gdje će raditi s grupom pisaca diljem zemlje i producirati video radove te radijska i tekstualna djela. Ona će također biti dostupna na i uključena u izložbu koja će se održati u jesen na American University Museum of Art u Washingtonu, D.C.

Imali ste priliku upoznati studente iz Rijeke. Kako biste opisali razliku između njih i vaših studenata u Americi?

Prošlog proljeća i prošli tjedan imao sam priliku upoznati studente s Fakulteta primijenjenih umjetnosti u Rijeci i umjetnike koji rade u tom gradu. Vrlo generalno govoreći, uvijek me zapanje interesi koje dijele s Amerikancima. Kako njihovi antipodi u znanosti, umjetnici istražuju i testiraju nove koncepte. Istovremeno grade kulturu baziranu na istraživanja izraza i kritičkom preispitivanju, često s DIY pristupom.
Mislim da je Molekula kao utočište malih, dinamičnih organizacija koje djeluju na rubnim umjetničkim područjima u Rijeci odličan primjer za to.

Po čemu se razlikuje njihov odnos prema medijima?

Američki studenti i umjetnici imaju posvuda i neograničen pristup internetu. Pretpostavljam da će to u budućnosti tako biti i u Hrvatskoj i već vidim znakove toga kod mladih ljudi kojima su socialnetworks poput Facebooka i Myspace su opća mjesta u njihovom elektroničkom okruženju.
Isto tako, mislim da će porasti korištenje video alata poput kamera, softwarea za editiranje, produkcijski laboratoriji u školama i brz pristup internetu.

Vi ste i direktor Virtual Writing University Experimental wing...

Kao direktor Virtual Writing University Experimental Wing, radim kao urednik Iowa Rewiew Weba, ćasopisa posvećenog elektroničkoj literaturi (ili e-litu kako se ponekad naziva). Zbog trenutnig korištenja blogova, social networks, online video on demand, widgeta, podcastova, tekstualnih poruka, 3-D igara poput Second Lifea i nizom peer to peer komunikacija razmišljamo i razvijamo alternativni sustav isporučivanja sadržaja on-line časopisu koji bi otprilike trebao biti ekvivalent printanom izdanju. Nije iznenađujuće da projekt „The electoral collage“ reflektira to razmišljanje.
I
url's Writing University: http://writinguniversity.org/
Experimental Wing: http://research-intermedia.art.uiowa.edu/wing/
Iowa Review Web: http://research-intermedia.art.uiowa.edu/tirw/vol9n1/

Za ilustraciju možete pogledati screeshot čitanja poezije koje smo organizirali u Second lifeu

Medijateka je prostor u kojem slobodno kolaju mediji, informacije i ljudi, otvorena svakodnevno od 18:00 do 21:00 sat u prostoru Molekule, Delta 5/1, Rijeka (bivša zgrada Ivexa).

Objavio/la admin [at] kulturpunkt.hr 09.04.2008