Mediji, propaganda i sistem | kulturpunkt

Vijesti Književnost

<

Mediji, propaganda i sistem

Besplatne elektroničke knjige u prvom polugodištu 2014. zabilježile su 75 489 posjetitelja koji su ukupno čitali 51 200 knjiga.

FOTO: Cristian Eslava

  • A
  • +
  • -

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je na mrežnim stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige u prvom polugodištu 2014. godine devet novih naslova, te je sada čitateljima od 164 objavljena dostupno ukupno 150 naslova. Od devet objavljenih naslova, samo je tri još uvijek dostupno u tiskanom obliku. U istom razdoblju mrežne stranice projekta zabilježile su 75 489 posjetitelja koji su ukupno čitali 51 200 knjiga. Od pokretanja projekta u svibnju 2001. godine, mrežnim stranicama pristupilo je više od milijun i 450 tisuća posjetitelja, što u prosjeku iznosi više od 100 tisuća godišnje. Besplatne elektroničke knjige čitane su 789 576 puta, što znači da je u prosjeku svaki naslov čitalo gotovo pet tisuća posjetitelja. Najpopularniji naslov knjiga je Noama Chomskog Mediji, propaganda i sistem koja je skupila više od 78 tisuća čitatelja.

Tijekom prvog polugodište 2014. objavljeni su "ženski" i "muški pjesnički blok": zbirke pjesama Postanak ptica Ane Brnardić, Kućna pravila Olje Savičević Ivančević, Naizgled Irene Matijašević, biba posavec Branka Maleša, Poslanice običnim ljudima Marka Pogačara, Pisma divljem Skitu Damira Šodana, te "domaći prozni blok", zbirke priča Kičma Dorte Jagić, U što se zaljubljujemo Romana Simića Bodrožića, Makovo zrno Nevena Ušumovića.

Osim Chomskog, najčitanija su u prvom polugodištu 20145. godine bila djela Krešimira Pintarića, Roberta Mlinareca, Borisa Budena, Dražena Šimleše, Roberta Roklicera, Romana Simića, Tomislava Bogdana i Sanje Pilić.

Izvor: DPKM

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 04.07.2014