Mediji u DIY izdanju | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Mediji u DIY izdanju

Izložbu Retrovizor: fanzini u Hrvatskoj prati razgovor Mi gradimo medije, mediji grade nas koji će pokušati iscrtati razvojni put fanzina od devedesetih do danas.

22.10.2018 - 25.10.2018 , Zagreb - Filozofski fakultet
  • A
  • +
  • -

U ponedjeljak, 22. listopada u 14 sati u holu ispred knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu otvara se izložba Retrovizor: fanzini u Hrvatskoj.

Izložba, prethodno postavljena u Klubu Booksa u lipnju ove godine, rezultat je istraživanja domaće fanzinske scene koje su proveli studenti/ce i volonteri/ke Centra za dokumentiranje nezavisne kulture. Kao sastavni dio izložbe izrađen je i istoimeni fanzin, koji kroz tipične fanzinske forme (intervjue, strip, tekstove, recenzije) omogućuje mali uvid u ovaj zanimljivi DIY segment nezavisne scene. 

Nakon otvorenja izložbe, u 14.30 sati u konferencijskoj dvorani knjižnice održat će se razgovor pod nazivom Mi gradimo medije, mediji grade nas: fanzini nekad i sad. Polazeći od okvira koji je zadala izložba, u razgovoru ćemo pokušati iscrtati razvojni put specifičnog medija kao što je fanzin, od 1990-ih do danas.

Što su fanzini bili nekad, a što mogu biti danas, u kontekstu promijenjenih okolnosti njihove izrade, distribucije i recepcije? Kojim se sve specifičnim publikama obraćaju, koje umjetničke prakse obrađuju, koje društvene procese bilježe? Kakav je bio pristup njihovoj vizualnoj obradi nekada, a kako izgledaju danas? Kako se mlada nezavisna glazbena i kulturna scena razvija na internetu i pritom referira na fanzine? O svemu tome govorit će Rea Drvar, studentica muzeologije i jedna od autorica izložbe i fanzina Retrovizor, Barbara Gregov, urednica feminističkog portala Krilo i glazbenog webzinea Lake note, te dizajner i pisac Bojan Krištofić.

Izložba o fanzinima ostaje otvorena do četvrtka, 25. listopada 2018.

Centar za dokumentiranje nezavisne kulture dio je Abecede nezavisne kulture, dugogodišnjeg projekta bilježenja, istraživanja i promocije nezavisne kulture scene u Hrvatskoj, koji vode udruge Kurziv i Kulturtreger

Izložba i razgovor nastaju u sklopu projekata Aktivni arhivi za aktivno znanje: mladi u Centru za dokumentiranje nezavisne kulture, uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske, te Abeceda nezavisne kulture koji podržava Zaklada Kultura nova.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 17.10.2018