Medijski aktivizam | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Medijski aktivizam

U sklopu programa knjižnice Art-kino, sa knjigom Tko tu koga gleda i filmom Okus doma, predstavlja se autorica Martina Globočnik.

15.06.2016 , Rijeka - Art-kino Croatia
  • A
  • +
  • -

U srijedu, 15. lipnja u 19 sati u Art-kinu se u sklopu programa knjižnice Art-kino, predstavlja autorica Martina Globočnik. S autoricom razgovaraju Diana Nenadić i urednica knjige Tko tu koga gleda, Morana Komljenović. Nakon predstavljanja prikazat će se film Okus doma, iste autorice.

"Medijski aktivizam za Martinu Globočnik nije samo čin otpora i pokušaj utjecanja na javno mnijenje radi promjene; to je ujedno i prilika za osobnu transformaciju samih autora. U središnjem dijelu knjige progovara praktično iskustvo iz raznih produkcija, kojima se potkrepljuju već poznata pravila iz teorije filma primijenjena u dokumentarnoj praksi. Premda neizostavno obojana subjektivnim stajalištima i iskustvima, poglavlja o osnovama dramaturgije, redateljskoj koncepciji, načinu komponiranja kadrova ili montaži svjesno su usustavljena kao mali vodič kroz produkciju dokumentarnog filma, kako za lakomislene početnike tako i za iskusnije filmaše koji još nisu svladali sve zamke dokumentarizma i izazove stvarnosti. I jedni i drugi dobili su rijedak i koristan domaći priručnički tekst o dokumentaristici, ako ih je uopće i bilo nakon epohe velikih dokumentarista i teoretičara Branka Belana i Rudolfa Sremca." Iz predgovora Diane Nenadić.

Film Okus doma, koji govori o tražiteljima azila i hrani, prikazat će se u Mini Art-kinu nakon predstavljanja knjige. U posljednjih dvadeset godina tisuće migranata izgubilo je živote na putu prema Europi. Neki od njih našli su se u Hrvatskoj. Koliko mi njih razumijemo, koliko oni nas? Je li hrana jezik kojim svi govorimo i preko kojeg bismo mogli početi prihvaćati jedni druge? Do 2014. godine nešto manje od pet tisuća stranaca iz različitih dijelova svijeta predalo je u Hrvatskoj zahtjev za azil. Do sada je odobren tek 131 zahtjev. Dokumentarac Okus doma razmišlja o tim ljudima i njihovim iskustvima te progovara kroz priče triju protagonista: Emine, koja svoje pomaganje azilantima pretvara u gastronomski projekt, tražitelja azila i kuhara Rede, koji u Hotelu Porin čeka odluku o svojoj sudbini, te 22-godišnje Sandre, koja nakon bijega iz Sirije nastoji naći svoje mjesto pod suncem...

Ulaz je slobodan.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 14.06.2016