Medijski nomadizam | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Medijski nomadizam

Oblici na izložbi Postmedijske strukture koegzistiraju sa zvukom, materična stvarnost s onom digitalnom, a pokret s mirovanjem.

03.10.2018 - 03.11.2018 , Velika Gorica - Galerija Galženica

FOTO: Galerija Galženica / Facebook

  • A
  • +
  • -

Od 3. listopada do do 3. studenog u Galeriji Galženica umjetnici i umjetnice Iva Ćurić, Paulina Jazvić, Igor Juran, Predrag Todorović predstavljaju se na izložbi Postmedijske strukture.

"Četvero nadasve zanimljivih hrvatskih autora mlađe-srednje i srednje generacije okupljeno na izložbi Postmedijske strukture – Predrag Todorović, Paulina Jazvić, Igor Juran i Iva Ćurić – njeguju, svaki na svoj način, upravo takav medijski nomadizam. Isto tako, nekadašnja aporija na relaciji apstraktno - figurativno njima je posve nebitna. S lakoćom je premošćuju, a samim time i ignoriraju. Kakav je njihov odnos naspram tradicionalno utemeljena dualizma što ga tvore forma i sadržaj? Oni ga naprosto nadilaze, a to čine specifičnim odnosom naspram strukture. I doista, njihova djela, iako uzajamno posve različita, posjeduju nadasve zanimljive strukture čiji raspon varira od organskih do anorganskih, od digitalnih do tvarnih, od izvedbeno klasičnih do tzv. novomedijskih, od taktilnih do ekskluzivno optičkih… Oblici na ovoj izložbi koegzistiraju sa zvukom, materična stvarnost s onom digitalnom, a pokret s mirovanjem. Sve je klizno, a ipak tvori skladnu cjelinu. 

Medijske karakteristike pojedinih radova važne su, dakako, za njihovo ispravno sagledavanje, ali nipošto ne izbijaju u prvi plan. Naglasak je na odnosu detalja i cjeline, na osvještavanju važnosti što ih postupci umnažanja i repetitivnosti mogu imati na recipijentov doživljaj izloženih radova, katkada čak i na njegovu interakciju s njima. Strukturna uvjetovanost radova ovih četvoro umjetnika nedvojbeno poništava neupitne formalno-sadržajne razlike među njima. Paulinina pop-poetika u ovom kontekstu nije u suprotnosti s Predragovim lucidnim reinterpretacijama enformela odnosno svojevrsnog konstruktivizma s postmodernističkim otklonom u organičko, baš kao što Igorovo propitivanje optičkih karakteristika digitalnih medija, ili njegovo geografijom uvjetovano imaginarno video-putovanje neće biti inkompatibilni s Ivinom pomalo zastrašujućom, ali i posredstvom tehničkih nacrta ipak uvelike demistificiranom podmornicom. To isto, dakako, vrijedi i za sva ostala vizualna sučeljavanja do kojih na ovoj izložbi neminovno dolazi. Medij je izgubio na značenju i ovom je prilikom posve podređen strukturi. Katkada nam doista može izgledati da umjetnost nezadrživo kroči putem postmedijskih struktura", piše u predgovoru kustos Vanja Babić.  

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 19.10.2018