Međunarodno povezivanje lokalnih zajednica | kulturpunkt

Vijesti Slobodna kultura

<

Međunarodno povezivanje lokalnih zajednica

Aktiviranje društvenog kapitala lokalne zajednice kroz organiziranje kulturnih aktivnosti i povećanje kulturnih sadržaja cilj je programskog pravca 27 susjedstava Rijeke 2020.

Piše: Martina Domladovac

FOTO: Vedran Vukoja, arhiv Fotosaveza PGŽ

  • A
  • +
  • -

Počele su prve aktivnosti u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a prvi od sedam programskih pravaca, odnosno flagshipova Rijeke 2020, s kojim počinje rad na projektu je 27 susjedstava. Pošto je ovaj programski pravac regionalnog karaktera, osim Rijeke obuhvatit će i riječko zaleđe, gorje, obalno područje te otoke u Primorsko-goranskoj županiji. Njegov cilj aktiviranje je društvenog kapitala lokalne zajednice kroz jačanje ljudskih potencijala, razvijanje međuljudskih odnosa, organiziranje kulturnih aktivnosti te posljedično povećanje kulturnih sadržaja. 

Jedna je od polazišnih ideja da svaka uključena zajednica ostvari suradnju s po jednom zajednicom iz svake od 27 zemalja članica Europske Unije. Proces će započeti osnivanjem timova koji će biti nositelji društveno-kulturnih inicijativa diljem županije, kako bi se mogla formirati neformalna mreža aktera u kulturi putem koje će se razmjenjivati kulturni programi. Na sličan će način lokalne zajednice biti povezane i s partnerskim organizacijama iz srodnih susjedstava u inozemstvu, s kojima će surađivati na društveno-kulturnim projektima. Kroz aktiviranje društvenog kapitala želi se stvoriti zalog za budućnost, odnosno osigurati pretpostavke da novoformirani sustav kulturne i društvene suradnje postane dugoročno samoodrživ. 

Od 20. rujna do 30. studenog otvoren je poziv kandidatima zainteresiranim za sudjelovanje na projektu, a priliku za prijavu imaju sve pravne osobe s područja PGŽ-a, odnosno udruge, umjetničke organizacije, ustanove, turističke zajednice, jedinice lokalne samouprave i mjesni odbori, kao i fizičke osobe koje u pojedinim susjedstvima djeluju u obliku neformalnih skupina građana. Pojam susjedstvo pritom se odnosi na selo, ulicu, mjesto, dio mjesta, gradsku četvrt ili drugu sličnu urbanu ili geografsku jedinicu. Od 28. rujna troje koordinatora diljem županije održat će tridesetak radionica na kojima će predstaviti 27 susjedstava, a prva se održava u Fužinama. Popis svih mjesta gdje će se održati radionice bit će objavljen na mrežnim stranicama Rijeke 2020 gdje se mogu pronaći detaljnije informacije o uvjetima sudjelovanja te preuzeti obrazac za prijavu. 

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 23.09.2016

VEZANE VIJESTI

Politike uključive integracije

Piše: Martina Domladovac
Održava se godišnji sastanak koordinatora Interkulturalnih gradova, među kojima su i predstavnici Rijeke 2020, kako bi predstavili politike koje promiču razvoj temeljen na različitosti.

EPK 2020 je Rijeka!

Piše: Antonija Letinić

Titulu Europske prijestolnice kulture 2020 osvojio je grad Rijeka programom Port of Diversity.

Kultura i gradovi, kultura u gradovima

Piše: Matija Mrakovčić
Kulturna prava su temeljna prava pojedinca, kultura je uvjet održivog razvoja te alat za regeneraciju i razvoj europskih gradova.