Međunarodno vrednovanje i prikladna obnova | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Međunarodno vrednovanje i prikladna obnova

Skupina građana, u sklopu programa udruge Slobodne veze, započela je kampanju za zaštitu Motela Trogir arhitekta Ivana Vitića.

Serija motela Ivana Vitića uz jadransku magistralu jedinstven je primjer specifične turističke tipologije i rezultat je procesa urbanizacije jadranske obale pokrenutog razvojem masovnog turizma započevši od prve polovice 1960-ih. Serija Vitićevih motela vrhunski je primjer visokomodernističke arhitekture u Hrvatskoj koji zaslužuje međunarodno vrednovanje, a svakako i prikladnu obnovu koja će biti što bliža izvornom projektu. 

Motel Trogir izgrađen je 1965. godine, no već godinama stoji devastiran. Kampanju za zaštitu Motela Trogir započela je skupina građana u sklopu programa udruge za suvremene umjetničke prakse - Slobodne veze.

"Kampanjom za zaštitu Motela Trogir namjera nam je informirati i upozoriti javnost o neupitnoj arhitektonskoj i kulturnoj vrijednosti Vitićeva Motela te njegova lokalnog značaja kao jednog od rijetkih primjera moderne arhitekture u Trogiru. Ujedno, cilj projekta je i upisati Motel Trogir u registar kulturnih dobara RH te time osigurati da sadašnji ili budući vlasnici Motel i pripadajuće područje tretiraju kao jedinstvenu i spomeničku cjelinu čija obnova treba poštovati načela konzervatorske struke tj. originalno arhitektonsko rješenje.

Svaka buduća obnova trebala bi ići u smjeru njegove prenamjene u širokom rasponu programa naglašeno javne orijentacije, kojom bi se adekvatno valorizirala iznimna arhitektonsko-urbanistička vrijednost sklopa u čije bi prostore bio smješten - činjenica je da se radi o projektu jednoga od najistaknutijih hrvatskih arhitekata 20. stoljeća", najava je kampanje.

Javna rasprava i projekcija filma o arhitektu Ivanu Vitiću, uz predavanje na temu Vitićevih jadranskih motela Lidije Butković Mićin, bit će održani u trogirskoj Gradskoj vijećnici, u srijedu, 20. studenog, s početkom u 18 sati. Raspravu moderiraju Saša Šimpraga i Nataša Bodrožić.

U sklopu projekta, u tijeku je inicijativa prikupljanja podrški za pokretanje postupka za trajnu formalnu zaštitu Vitićevih motela u Trogiru i Rijeci kao spomeničke baštine Republike Hrvatske.

Više informacija pronađite ovdje.

Izvor: Slobodne veze

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 20.11.2013