Međunarodnom solidarnošću protiv rasizma | kulturpunkt

Međunarodnom solidarnošću protiv rasizma

Hrvatska svakodnevica nudi šokantne dokaze u prilog tezama Inicijative protiv policijskog nasilja i rasizma o sistemskom karakteru rasističkog nasilja u Europi i SAD-u.

Piše: Lujo Parežanin
  • A
  • +
  • -

Nismo dogurali ni do kraja radnog tjedna u kojem je u Zagrebu održan prosvjed solidarnosti s pokretom Black Lives Matter, a već pristižu novi jezoviti dokazi lokalne važnosti poruka koje je na prosvjedu javno artikulirala njegova organizatorica Inicijativa protiv policijskog nasilja i rasizma. Prvo je Amnesty International u četvrtak, 11. lipnja objavio priopćenje u kojem dokumentira novi slučaj brutalnog iživljavanja hrvatske policije nad migrantima u blizini Plitvica. Kako navode, uniformirane osobe su tijekom petosatnog mučenja skupinu svezanih migranata tukle "metalnim palicama, pendrecima i drškama pištolja" da bi ih potom krvave i prebijene ponizile razmazivanjem hrane pronađene u ruksaku jednog od zatočenika po njihovim glavama i odjeći. Jedan od migranata, Pakistanac po imenu Amir, AI-u je naveo kako su se mučitelji svojim žrtvama rugali, fotografirali ih i ponižavali pjevanjem i smijanjem, što ionako šokantno, dehumanizirajuće nasilje čini posebno zastrašujućim.

Da se ne radi samo o prikrivenom djelovanju represivnih organa svedenom na nevidljivi pogranični pojas daleko od društvene svakodnevice, nego o dijelu šire normalizacije rasizma i ksenofobije u Europi i napose u Hrvatskoj, pokazali su članovi navijačke skupine Bad Blue Boys koji su u zagrebačkoj Kustošiji uz bakljadu, HOS-ove zastave i ksenofobične povike razvili transparent na kojem piše "Je*at ćemo srpske žene i djecu". Posebno je uznemirujuće što je njihova "akcija" izvedena usred naselja, drsko i bez straha od posljedica – svi mladići prikazani na fotografiji događaja pokazuju lica i otvoreno provociraju, znajući da su policijski pendreci i drške pištolja rezervirani za glave bespomoćnih migranata.

Prepoznajući povodom policijskog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda srodnost između ovakvih izraza sistemskog bujanja ksenofobije u Hrvatskoj i rasizma u Sjedinjenim Američkim Državama, Inicijativa protiv policijskog nasilja u svojem priopćenju upozorava kako "svakodnevno svjedočimo institucionalnom i policijskom nasilju protiv nebijelih migrantskih tijela koja se označava, maltretira, utapa, muči i ubija. Sve to provodi policija i represivni aparat vođen idejom hijerarhije života temeljenoj na rasi. Institucionalni rasizam i uvjerenje o superiornosti bijelaca nastavljaju zavijati svijet u crno stalnom ilegalizacijom, kriminalizacijom i islamofobijom prema migrantima i ljudima druge boje kože i etniciteta. Također, prepoznajemo prepletenost rasističkog i rodnog nasilja koji nerijetko provodi policija protiv crnih žena i crnih trans osoba koje su izložene policijskom etiketiranju, izopćavanju, prijetnjama i zlostavljanju ili namjernom izostanku policijske zaštite kad im je ona potrebna".

"Brutalno ubojstvo Georgea Floyda i oduzimanje mnogih drugih crnih života u Sjedinjenim Američkim Državama i drugdje", napominju, "ne može se svesti na pojedinačni ili slučajni čin. Ova su ubojstva manifestacija dubokog i sustavnog rasizma koji definira američka, europska i ostala društva diljem svijeta. Strahoviti čin oduzimanja stotina i tisuća života, rezultat je kontinuiranog umanjivanja važnosti i kriminalizacije crnog života u medijima, obrazovanju i pravnom sustavu."

Zaključno, iz Inicijative zahtijevaju "trenutačno zaustavljanje svih oblika policijskog nasilja i nametanja moći protiv crnih i smeđih tijela; kazneno gonjenje policajaca koji su počinili zločin ubojstva protiv crnih osoba; prestanak financiranja policijskih službi; kraj financiranju sekuritizacije i militarizacije kao oblika strukturalnog nasilja i institucionalnog rasizma".

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 12.06.2020

VEZANE VIJESTI

Unija je odgovorna za nasilje

Pripremio: Lujo Parežanin

Protestna akcija vrati-metak kolektiva Transbalkanska solidarnost proziva Europsku uniju zbog terora nad migrantima koji se odvija pod njezinim financijskim pokroviteljstvom.

Migrantska kriza je kriza Zapada

Piše: Ivana Vukušić

Izložba Getting across u splitskoj Galeriji umjetnina granice sagledava ne kao mjesta razdvajanja nego, upravo suprotno, kao mjesta doticaja i zbližavanja.

Migrantski san novogodišnje noći

Piše: Davor Konjikušić
Recentni tragični slučajevi na našim granicama svjedoče nastavku bešćutnog savezništva ovdašnjih vlasti u odnosu prema izbjeglicama.