Međuprostori Ladislava Galete | kulturpunkt

Video

Međuprostori Ladislava Galete

Predavanje Ivana Ladislava Galete snimljeno je za studente ALU zbog njegove spriječenosti da ga održi u fizičkom prostoru.

Ivan Ladislav Galeta (Vinkovci, 9. svibnja 1947), multimedijski umjetnik, preminuo je u Zagrebu 7. siječnja. Galeta je jedan od najznačajnijih srednjoevropskih medijskih umjetnika, a za rad na istraživanjima medija fotografije, filma, televizije i mogućnosti interneta dobio je značajna priznanja u europskim i izvaneuropskim krugovima medijske umjetnosti. Njegovi su filmovi prikazivani na prestižnim filmskim i umjetničkim manifestacijama i festivalima eksperimentalnog filma.

Ivan Ladislav Galeta umjetničku aktivnost započinje potkraj šezdesetih godina prošlog stoljeća pridružujući se krugu zagrebačkih umjetnika koji su svoj interes usmjerili prema medijskim i inovacijskim aktivnostima, tražeći nova područja umjetnosti, područja novih umjetničkih praksi, ponajprije pretapajući iskustva u likovnim i filmskim umjetnostima, antropologiji, primijenjenim znanostima, književnosti i sl. 

Za Galetu kao i za cijelu generaciju (konceptualnih) umjetnika s početka sedamdesetih godine važno je formiranje i djelovanje zagrebačke Galerije Studentskog centra (SC galerija)namijenjene ponajprije promoviranju mlađe generacije nadolazećih umjetnika. Međutim, presudno mjesto u Galetinu stvaralačkom formatiranju odigrala je aktivnost Centra za multimedijska istraživanja (MM Centar), u sklopu Studentskog centra, čiji će voditelj i urednik programa postati 1977. godine. Upravo u MM Centru do sredine osamdesetih godina, a potom i u Filmoteci 16 od 1990. programatski promovira nova, eksperimentalna i istraživačka područja filmske i video umjetnosti da bi 1993. na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti kao suosnivač sudjelovao u pokretanju Odsjeka za animirani film i nove medije iza kojeg se zapravo skrivala namjera mijenjanja istrošenog modela klasične umjetničke visoke škole i tada već jasna potreba nadolazećih generacija studenata za višemedijskim umjetničkim studijem. 

Predavanje na temu "međuprostori", snimljeno prije desetak godina, zbog spriječenosti predavača da ga održi u fizičkom prostoru, prikazano je studenticama i studentima ALU, Nastavnički odsjek, na Jabukovcu.

Izvori: tekst MSU / video Ivan Ladislav Galeta