Međusobno približavanje znanosti i umjetnosti | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Međusobno približavanje znanosti i umjetnosti

U sklopu rezidencijalnog programa COLLIDE raspisan je natječaj za istraživanje i suradnju umjetnika sa znanstvenicima CERN-a.

Pripremila: Martina Domladovac

FOTO: Binary Koala

  • A
  • +
  • -

Europski centar za nuklearno istraživanje (CERN) raspisao je natječaj za ovogodišnji umjetnički rezidencijalni program COLLIDE International Award, nastao kao prostor suradnje i međusobnog približavanja znanosti i umjetnosti. U sklopu programa, pobjednik natječaja imat će priliku raditi s CERN-ovim znanstvenicima, u samom prostoru znanstvene institucije, prenosi Smithsonian.

Od 2011. godine kada je COLLIDE prvi put ustanovljen, više umjetnika surađivalo je s CERN-ovim znanstvenicima, nazvanim "inspiracijski partneri". Program je rezultirao različitim djelima, od zvučne skulpture Loud & Underground Billa Fontane, do eksperimentalnog plesnog komada QUANTUM, Gillesa Jobina i Juliusa von Bismarcka, a prošle je godine nagrada pripala digitalnim umjetnicima iz dizajnerskog kolektiva Fragment.in. Njihova interaktivna instalacija konstruirana je kako bi evocirala osjećaj uzbuđenja znanstvenika u trenucima provođenja svojih ispitivanja. Iako je cilj programa inspiriracija umjetnika i stvaranje radova baziranih na znanosti, ona se često kreće i u drugom smjeru. Teorijski fizičar Subdoh Patil koji je surađivao s Fontanom, rekao je da je to iskustvo promijenilo i njegov način razmišljanja o umjetnosti, te da "Bill ima svojevrsnu istraživačku 'crtu' koja bi ga u nekom drugom životu kvalificirala i kao znanstvenika".

Ove godine COLLIDE prvi put surađuje s FACT-om, Liverpoolskom Fondacijom za umjetnost i kreativnu tehnologiju. U sklopu COLLIDE projekta, odabrani umjetnik boravit će dva mjeseca u Genevi te mjesec dana u Liverpoolu, istražujući i surađujući s ove dvije institucije. U uvjetima natječaja između ostalog se navodi kako umjetnici trebaju biti zainteresirani za kulturnu važnost znanosti i mogu pokazati na koji način unaprjeđuju tradicionalne forme suradnje umjetničkih i znanstvenih polja. Iako ne postoje ograničenja dobi ili nacionalnosti, umjetnici moraju znati engleski jezik dovoljno dobro kako bi mogli komunicirati sa znanstvenicima. Prijave se primaju do 23. svibnja, a pobjednik će biti objavljen u lipnju.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 21.03.2016

VEZANE VIJESTI

ABC: Hakirana kultura

O spoju tehnologije i umjetnosti razgovaramo s Damirom Prizmićem iz zagrebačke Radione te predstavljamo Drugo more, STEMI i Makerspace iz Rijeke.

Čista fizika

Piše: Jelena Milić
Kroz retrospektivu koja obuhvaća posljednjih sedam godina rada, Marko Batista svoju artikulaciju kroz medij hibridnih objekata dominantno pronalazi u sound artu, umjetnosti zvuka.

Umjetnost robotike kao proces spoznaje

Piše: Bojan Krištofić

Device_art 5.015 predstavio je širok raspon promišljanja područja robotike, kibernetike i računalnih znanosti općenito u kontekstu umjetničkog rada.