Mehanika (i) izvedbe | kulturpunkt

Najave Performans

<

Mehanika (i) izvedbe

Informans BIOlogika::BIOgrafika::BIOmehanika povezan je s projektom NOORDUNG::1995-2045 Dragana Živadinova.

23.07.2015 , Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti
  • A
  • +
  • -

Milena Grm, prvakinja izvedbenih umjetnosti, glumica pedesetogodišnje predstave NOORDUNG:: 1995–2045, umrla je 2011. Informans govori o dojmljivosti njezina lica, mehaničnosti njezina kostura i vitalnosti kazališne predstave. Okosnica informansa je BIO::TRANSMITER, odašiljač koji će 2045. godine povezati našu gravitacijsku stvarnost s umjetničkim satelitom "MG", koji je u ekvatorijalnoj orbiti. 

NOORDUNG:: 1995–2045, pedesetogodišnja je predstava autora Dragana Živadinova koja se održava svakih deset godina u isto vrijeme i s istim akterima. U predstavi sudjeluje 14 glumaca, kada jedan od glumaca umre, autor ga zamjenjuje mehatronom, daljinski vođenim strojem pri čemu glumicu mijenja melodija, a glumca ritam. Premijera je održana 20. travnja 1995., a posljednja repriza bit će održana 2045, kada će se autor projekta zajedno s tehnološkim supstitutima glumaca lansirati u ekvatorijalnu orbitu.

Dragan Živadinov jedan je od osnivača slovenskog umjetničkog pokreta Neue Slowenische Kunst (NSK) i kozmokinetičkog kazališta Rdeči pilot, a od 1995. bavi se postgravitacijskom umjetnošću i kozmonautikom. Prvi je umjetnik koji je realizirao predstavu u bestežinskom stanju Biomehanika Noordnung 1999. godine. Živadinov je jedan od pokretača Kulturnog centra europskih svemirskih tehnologija (KSEVT), u okviru kojeg zajedno sa Dunjom Zupančič, i Mihom Turšičem razvija projekt inkulturacije svemira. Njihova istraživanja utemeljena su u avangardnim pojavama prve polovine 20. stoljeća, i nastavljaju ideje suprematizma, konstruktivizma i zenitizma.

Izvedba će biti održana u četvrtak, 23. srpnja, u MSU-u, s početkom u 18 sati.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 21.07.2015