Memoari jednog skojevca | kulturpunkt

Vijesti Književnost

<

Memoari jednog skojevca

Učitelj Neznalica i njegovi komiteti i Centar za kulturnu dekontaminaciju pozivaju na javno čitanje Memoara jednog Skojevca i diskusiju sa Darkom Suvinom.

Darko Suvin je pisac, znanstvenik, kritičar i pjesnik, rođen u Zagrebu. Njegov znanstveni put proteže se kroz nekoliko desetljeća i kontinenata. Bio je profesor engleske i komparativne književnosti na Sveučilištu McGill, a sada je profesor emeritus i član kanadske Akademije znanosti i umetnosti. U svojoj dugoj karijeri bio je potpredsjednik Union Internationale des Théâtres Universitaires, urednik dva znanstvena časopisa, potpredsednik International Brecht Society, počasni stipendist četiriju sveučilišta, stipendist fondacije Humboldt od 1996. do 2000, gostujući profesor na deset američkih i europskih sveučilišta. Njegova knjiga Metamorfoze znanstvene fantastike (1979). predstavlja trajan doprinos poetici i povijesti znanstvene fantastike i kao takva je postala opće mjesto u teorijskom pristupu ovom žanru.

Napisao je, imeđu ostalog, trinaest knjiga o utopiji i znanstvenoj fantastici, komparativnoj književnosti i dramaturgiji, teoriji književnosti i kazalištu, kulturnoj teoriji. Objavio je tri knjige poezije, za koje je nagrađivan u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi. Posljednjih desetak godina najviše se bavi političkom epistemologijom. Od njegovih recentnijih radova nezaobilazni su filozofski eseji prikupljeni pod naslovom Gdje smo? Kuda idemo? Za političku epistemologiju spasa, objavljeni 2006. u Zagrebu, knjiga Naučna fantastika, spoznaja, sloboda, izdana 2009. u Novom Sadu, i Defined by a Hollow: Essays on Utopia, Science Fiction, and Political Epistemology koja je izišla 2010. u Londonu.

Javno čitanje i diskusija s autorom bit će održani u subotu, 12. svibnja u 18 sati, u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju. Podsjećamo da Memoare jednog skojevca u nastavcima objavljuje Gordogan. Na njihovim internetskim stranicama dostupna su poglavlja Slatki dani, strašni dani i Cuvier i suhe kosti

Izvor:CZKD

Objavio/la ante [at] kulturpunkt.hr 10.05.2012

VEZANE VIJESTI

Nasljeđe Praxisa

Praxis - Europsko mjesto sjećanja konferencija je posvećena uspostavljanju kritičko-historijskog sjećanja na filozofiju te političku i estetičku kulturu teoretičara okupljenih oko ovo

Život u pismima

Američki časopis Paradoxa posvetio je novi broj Darku Suvinu.

U čast velikana

Iz tiska je izašao novi svezak časopisa Književna republika (10-12/2011.). Temati ovog trobroja posvećeni su Krunoslavu Pranjiću i Darku Suvinu.

Napad "konova"

Ovogodišnji Eurocon u Zagreb dovodi Tima Powersa, Charlesa Strossa i druge europske fantastičare.

Igra začudnosti i spoznaje

Piše: Ante Jerić
Metamorfoze znanstvene fantastike Darka Suvina kapitalna je studija žanra u kojoj autor estetiku oblaže ideološkom ljuskom.