Memorija vodotoka | kulturpunkt

Najave Akcija

<

Memorija vodotoka

Rad Davida Kabalina Potok bit će izveden u okviru programa Voda i javni prostor projekta Ars Publicae.

08.07.2016 , Zagreb - Razne lokacije
  • A
  • +
  • -

Izvedba je zakazana za petak, 8. srpnja, na lokacijama Tkalčićeve i Splavnice u vremenu od 17 do 21 sat, a otvorenje će se održati isti dan u Tkalčićevoj ulici ispred kućnog broja 14 u 18.30 sati.  

Odabrana privremena intervencija tematizira nevidljivi tok potoka Medveščaka na potezu današnje Tkalčićeve ulice (nekadašnje ulice zvane Potok), na dijelu od Krvavog mosta do Splavnice i to na tragu (re)afirmacije memorije konkretnog vodotoka, ali i uopće vidljivosti potoka u gradu kao poželjnog elementa javnog prostora i to oslanjajući se na povijest lokacije. 

Rad ujedno dodiruje neprimjerenu eksploatiranost javnog prostora terasama kafića, odnosno poslužit će i kao komentar rastućeg problema prekomjerne komercijalizacije javnih prostora.

Ukazujući na infrastrukturu nekadašnjih potoka, rad ujedno potiče buduća urbanistička promišljanja u smjeru (re)valorizacije vodotoka gradskih potoka.

Rad je odabran je za realizaciju na javnom natječaju na temu ovogodišnjeg programa VODA I JAVNI PROSTOR  projekta Ars Publicae Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII) .

David Kabalin rođen je u Rijeci 1978, živi u Zagrebu i radi kao samostalni arhitekt. Diplomirao na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te nakon diplome radio u nekoliko zagrebačkih arhitektonskih ureda (Njiric+, studio BF i Brigada).  Godine 2015. magistrirao je zaštitu spomenika i lokaliteta pri Raymond Lemaire International Center for Conservation u Leuvenu (Belgija). Autor je nekoliko privremenih i stalnih intervencija u javnom prostoru. Njegov rad nazvan “Crvena linija” izveden je 2015. godine u sklopu programa TROMOSTOVLJE projekta Ars Publicae. 

Projekt Ars Publicae Udruge za intedisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII) pokrenut je 2010. godine u Zagrebu, a primarno se bavi pitanjima umjetničkoga sadržaja u javnom prostoru te javnim prostorom općenito. 

Programom “VODA I JAVNI PROSTOR” u 2016. godini u fokusu je pitanje (ne)dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru Zagreba, voda kao element javnog prostora te općenito voda kao javno dobro.

Autor programa i voditelj projekta je Saša Šimpraga, a suradnice su Antonija Komazlić i Sonja Leboš.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 30.06.2016