Memorijalni turizam u Jugoslaviji | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Memorijalni turizam u Jugoslaviji

Platforma Neprimjereni spomenici izložbom Putevima revolucije problematizira turističko poimanje spomenika NOB-a nekad i danas.

10.11.2015 - 28.11.2015 , Zagreb - Galerija Miroslav Kraljević
  • A
  • +
  • -

Od 10. do 28. studenog u Galeriji Miroslav Kraljević u Zagrebu i Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu otvorena je izložba o memorijalnom turizmu u Jugoslaviji - Putevima revolucije.

Izložba je nastala u okviru međunarodne platforme Neprimjereni spomenici, a nakon Zagreba i Sarajeva bit će prikazana i u Kraljevu, Ljubljani i Beogradu.

Spomenički lokaliteti NOB-a ubrzo nakon završetka Drugog svjetskog rata postaju mjesta pohoda i komemoracija brojnih građana SFRJ, da bi do sredine 70-ih partizanske marševe, ekskurzije i izlete, naziva Putevima revolucije pohodilo oko 2 i pol milijuna građana. Do kraja desetljeća ovaj broj se penje na oko 4 milijuna posjetitelja godišnje, a spomenički lokaliteti NOB-a postaju dio turističke ponude SFRJ.

Na primjerima spomeničkih lokaliteta s područja cijele bivše države izložba Putevima revolucije problematizira kako se spomenici NOB-a uključuju u turističku ponudu te kako je ona artikulirana od sredine sedamdesetih do raspada SFRJ. Kako poimanje spomen obilježja NOB-a kao turističkog proizvoda utječe na mehanizme njihovog podizanja i upravljanja, te jesu li ovi lokaliteti i danas dio turističke ponude.

Proces inkorporacije spomenika NOB-a u turističku ponudu SFRJ, od sredine sedamdesetih do raspada zemlje, prikazan je na primjerima dvanaest memorijalnih lokaliteta s područja cijele bivše države, a osim arhivskih i obiteljskih fotografija na izložbi su prikazani turistički vodiči, karte i planovi te umjetnički rad slovenskog autora Dejana Habichta.

Članovi platforme Neprimjereni spomenici su udruge SF:ius - Socijalni rub: zanimljive neispričane priče (Zagreb) i Grupa arhitekata (Beograd), te Moderna galerija (Ljubljana) i Historijski muzej BIH (Sarajevo).

Više o izložbi pročitajte ovdje.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 10.11.2015