Mentalno zdravlje kao kreativni proces | kulturpunkt

Natječaji Radionice

<

Mentalno zdravlje kao kreativni proces

Mladi od 18 do 25 godina mogu se prijaviti za ciklus radionica o mentalnom zdravlju koje uključuju stvaranje dramskog teksta temelju vlastitog iskustva i njegovo postavljanje na scenu.

ROK: 03.10.2022
  • A
  • +
  • -

Kazališna družina KUFER poziva na prijave za dramske radionice za mlade koje povezuju kazališnu umjetnost i mentalno zdravlje. Program dramskih radionica trajat će godinu dana kroz pet zasebnih ciklusa, s pet različitih dramskih pisaca, psihologom, redateljem i profesionalnim glumcima, a namijenjen je mladima u dobi od 18 do 25 godina. 

Radionice se odvijaju u sklopu projekta Mentalno zdravlje kao kreativni proces: dramske radionice s mladima, koji KUFER provodi u suradnji sa SPID-om, BoliMe i KunstTeatrom. Radionice se u cijelosti održavaju online, dva puta tjedno u večernjem terminu.

Svaki pojedinačni radionički proces traje dva mjeseca, a kroz taj dvomjesečni ciklus vodi vas redatelj i dramaturg Ivan Penović uz još jednog suvremenog dramskog autora i dvoje glumaca te uz stručnu podršku psihologa i gestalt psihoterapeuta Mihaela Kozine. Dramski pisci Ivana Vuković, Ivor Martinić, Nikolina Rafaj, Ivana Đula i Anita Čeko svakog će polaznika_cu uputiti u kreativni proces dramskog pisanja, pružiti alate za kreiranje dramskog lika i naučiti kako vlastite dvojbe, razmišljanja i emocije prenijeti na papir i pretvoriti u scensku situaciju ili novi dramski tekst. Fokus radionice biti će na vježbama dramskog pisanja i na analizi predloška.

U sigurnom okruženju i uz stručnu umjetničku i psihološku pomoć polaznici će proći dvostruki proces – rastvaranje polazišnog teksta, predloška ili ideje te stvaranje novog teksta na temelju vlastitog iskustva. Scensko postavljanje novonastalog teksta u formi je koncertnog čitanja u kojem sudjeluju dva glumca i redatelj, a tekst se postavlja na sceni KunstTeatra.

Polaznici se mogu prijaviti na jedan od ciklusa radionica: 

1. ciklus – od 1. veljače do 12. ožujka 2022. (Ivana Vuković)

2. ciklus – od 29. ožujka do 29. svibnja 2022. (Ivor Martinić)

3. ciklus – od 31. svibnja do 9. srpnja 2022. (Nikolina Rafaj)

4. ciklus – od 16. kolovoza do 24. rujna 2022. (Ivana Đula)

5. ciklus – od 4. listopada do 12. studenog 2022. (Anita Čeko)

Osim na dramskim radionicama, polaznici će imati priliku sudjelovati i u tri participativne tribine PRIČAMO x mzkp.hr koje će voditi stručnjaci iz područja mentalnog zdravlja mladih. Tribine će se održati online 22. siječnja, 26. svibnja i 27. rujna 2022. u 19 sati, a moderator tribina mladi je glumac Adrian Pezdirc, ujedno i jedan od osnivača inicijative BoliMe. Na prvoj tribini 22. siječnja 2022. gost je psihijatar Hrvoje Handl. 

Radionice su besplatne, a broj polaznika_ca je ograničen, stoga se prijavite što prije putem linka za prijavu. Prijave na tribine dostupne su na istom linku, a na njima mogu sudjelovati baš svi.

Objavio/la hana [at] kulturpunkt.hr 17.01.2022