Merched yn neud Gwallt eu Gilydd | kulturpunkt

Vijesti Književnost

<

Merched yn neud Gwallt eu Gilydd

Festival europske kratke priče ugostit će preko 20 najboljih svjetskih pisaca iz 15 zemalja u Zagrebu i Varaždinu, a ove godine zemlja partner mu je Wales.

Festival će se službeno otvoriti 21. svibnja u 20 sati u Booksi, a prvi gosti s kojima se možete upoznati bit će Rachel Trezire, Josip Novakovich i Keith Ridgway.

Zemlja partner dvanaestog Festivala europske kratke priče je Wales. Velška kratka priča ima dvije paralelne povijesti, u kojima se odražavaju dva matična jezika zemlje: engleski i velški - kratka priča na engleskom počinje s My People Cardoca Pritcharda, a koji će uzbudljivi dio predstaviti 12. FEKP saznat ćete uskoro. U želji da se kratke priče na ovogodišnjem festivalu obogate slikom i zažive u vizualnom svijetu, ovogodišnjem će se festivalu pridružiti umjetnička forma koja spaja sliku, priču i pokretne slike. Šest stripašica, neustrašivih autorica, odvažilo se na ovu pustolovinu stvaranja stripa iz priče, a one su: britanska stripašica Karrie Fransman, Lea Kralj Jager, Helena Janečić, Ivana Armani, Ivana Pipal i Sara Divljak. Pod budnim okom i uz pomoć strip umjetnika Stjepana Bartolića, kratki su stripovi pretvoreni u animiranu najavu koje ćete vidjeti i čitati na festivalu.

Osim večernjih čitanja i razgovora, Festival europske kratke priče u program je uvrstio i prevodilačke radionice iz velške književnosti za zagrebačke studente anglistike, a najbolji prijevod bit će proglašen na festivalu.

Programi Festivala europske kratke priče održavaju se od 26. do 31. svibnja u Booksi, Studentskom centru, U Dvorištu, Medijateci Francuskog instituta, Talijanskom institutu za kulturu i na Filozofskom fakultetu.

Izvor: FEKP

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 20.05.2013