Meritokroacija | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Meritokroacija

Izbor iz tjedna u medijima: od prednosti zaslužnih pred siromašnima, preko aktualnog stanja u Makedoniji, do sociologije sporta i Twin Peaksa.

Piše: Vatroslav Miloš

FOTO: Denis Cerić/HINA

  • A
  • +
  • -

Ponovimo još jednom, neka ostane zapisano, barem dokle hladni pogon radi: "Vlada je socijalno osjetljiva i, vjerujte, reformska Vlada jest, da, ali na taj način da tu reformu osjete oni koji su zaslužili, a ne oni koji su potrebiti i siromašni". Rekao je to Tomislav Karamarko, prvi potpredsjednik vlade s ovlastima zamjenika premijera, odnedavno ponovno zadovoljni pretplatnik HRT-a i predsjednik HDZ-a izabran po načelu "jedan član-jedan glas-jedan kandidat", najavljući demografsko-socijalnu reformu zemlje. Prema svemu što smo do sada vidjeli i čuli, nije to nešto što bi nas trebalo previše čuditi, stara je to hrvatska reformska metoda temeljena na matematičkom modelu koji se da sažeti i kao: trećinu uništiti, trećinu preuzeti i trećinu rasprodati. Bila je to još jedna u nizu HDZ-ovih kardinalnih omaški, o kojima je - kako se mogu interpretirati i kao podsvjesne žudnje - nešto još davno imao za reći Sigmund Freud

A da nešto ozbiljno ne štima sa stanjem demokracije u državi, nakon medija, primjetili su u veleposlanici zemalja EU i SAD-a. Prošloga se tjedna održao "misteriozni" sastanak posvećen medijskim slobodama u Hrvatskoj, koje, istaknuo je austrijski ambasador Andreas Wiedenhoff, predstavljaju "ključni prioritet naše vanjske politike". Predsjednica Grabar Kitarović, javljujući se iz Bratislave gdje sudjeluje na nekom zacijelo odličnom sastanku "uspravnice Jadran-Baltik", poručila je stranim diplomatima da se ne bi trebali miješati u pitanja unutarnje politike suverene države. Zlatko Hasanbegović je rekao da se "ni iz jednog vladinog poteza ne može zaključiti da su medijske slobode ugrožene". S time bi se sasvim sigurno složili članovi HNIP-a, novinarske organizacije koja unatoč malobrojnom članstvu od otprilike stotinjak članova, sasvim suvereno preuzima čelne pozicije na javnom medijskom servisu. Rezultate njihova vrijednog rada mogli smo vidjeti i protekloga tjedna kroz ekstenzivno petodnevno praćenje procesije tijela sv. Leopolda Mandića u sve tri dnevne glavne informativne emisije, uz reportaže, javljanja uživo s lica mjesta i komentare crkvenih veledostojnika i vjernika te ekspertne analize u studiju. Bio je to najveličanstveniji projekt HRT-a još od religijske ekstaze koju nam je uživo priredio Branimir Bilić 2011. godine prilikom posjeta pape Benedikta XVI. Uz prikladnu parafrazu za Leopolda Mandića: "2016 puta recimo Hvala ti što si blagoslovio Hrvatsku".

Što se dešava u Makedoniji? Nevoljeno dijete Europe čija je vladajuća klasa koncept izmišljanja tradicije prevela u institucionalnu praksu, medije u promotivni alat krupnog kapitala i kontrole građana, a demokraciju u festivalski ciklus izbora jednih te istih korumpiranih lica, doslovno gori. "Nakon što je makedonski predsjednik Đorđe Ivanov prošlog utorka objavio odluku o aboliciji kojom se 56 političara oslobađa kaznenih postupaka što se vode protiv njih u slučajevima poput izborne prevare", piše Bilten, "makedonski građani ponovno su izišli na ulice, prosvjedujući svaki dan prošloga tjedna, osim nedjelje, dok su novi protesti najavljeni za večeras (ponedjeljak 18. aprila). Već u srijedu, drugog dana prosvjeda, uhićeno je 12 aktivista i građana, a usprkos pokušajima policije da rastjera okupljene, do masovnijih izgreda nije došlo. Građani su svoje nezadovoljstvo iskazali gađanjem jajima, pa kamenjem, sjedište stranke VMRO-DPMNE, ali i pokušajima proboja do zgrada vlade i parlamenta".

FOTO: Jacobin / UK Department for International Development

Istovremeno, nakon onoga što Cinzia Arruzza u Jacobinu naziva "eksternalizacijom europskih granica", Makedonija je postala žarište na balkanskoj izbjegličkoj ruti. "Kada bismo jednom riječju morali opisati reakciju Europske unije na izbjegličku krizu, ta bi riječ bila - kaos", piše Arruzza i dodaje: "Kada bismo mogli upotrijebiti dvije riječi, druga bi bila - sramota". 

Ozren Biti sociolog je koji se na Institutu za etnologiju i folkloristiku bavi proučavanjem sporta kao socijalne, kulturne i ekonomske činjenice. O sponama između sporta, izmišljanja tradicije, rituala, nacionalizmu, tradicije i ulozi sporta u svakodnevici s njime je za Lupigu razgovarao Hrvoje Šimičević: "Ekonomsko-vlasničku promjenu odnosa u hrvatskom sportu predodredio je ovdašnji hibrid kapitalizma, nazvali mi to po uzoru na sociologa Josipa Županova divljim kapitalizmom - mješavinom političkog i poduzetničkog kapitalizma - ili čak političkim klijentelizmom. Uzimajući to u obzir, možemo konstatirati i da je u razdoblju od devedesetih naovamo država, a to vrijedi i za lokalne vlasti, nekome (pojedinom sportu, klubu) bila majka, a drugome maćeha. Valja dakako imati na umu i da se tržište u košarci, rukometu i vaterpolu proširilo s nacionalnoga na regionalno, što je pogodovalo oplođivanju kapitala nabujale kaste posrednika, ponajprije tu mislim na menadžere, dok je nogomet s jedne strane upao u domaći kladioničarski mulj, a s druge osjetio blagodati ne do kraja sređenih odnosa (zapadno)europskih tržišta. Kvaliteta domaćeg kolektivnog sporta, s časnim iznimkama, generalno opada, no poslovanje u njemu kroz vlasničke, ulagačke, savjetodavne i ine odnose za neke je i dalje vrlo isplativo".

Priča oko nastavka kultne televizijske serije Davida Lyncha Twin Peaks ulazi u završni stadij. S premijerom zakazanom za "prvu polovicu 2017. godine", reizdanja originalnih sezona na DVD-u i BluRayju već su neko vrijeme u cirkulaciji, a očekuje se i skorašnji izlazak vinilnih reizdanja originalne filmske glazbe koju je Angelo Badalamenti skladao za seriju i film Fire Walk With Me. U napetom iščekivanju pojavio se album Xiu Xiu Plays the Music of Twin Peaks na kojemu su Jamie Stewart, Angela Seo i Shayna Dunkelmann kroz vlastiti, ponešto eksperimentalniji filter propustili Badalamentijeve i Lyncheve skladbe. Također, Stewart je za The Talkhouse kompilirao stvarne i zamišljene muzičke trenutke iz serije i filma.

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 18.04.2016

VEZANE VIJESTI

Za DORH spremni

Piše: Vatroslav Miloš
Izbor iz tjedna u medijima: od proslava suludih obljetnica, preko odnosa rada, inovacije i tehnologije, do ne-seksističkog grada.

Stvarnost je fikcija

Piše: Vatroslav Miloš

Izbor iz tjedna u medijima: od međunarodne zavjere iza Panama Papersa, preko nastavka politike vlastite krivnje, do Zahe Hadid i Johna Carpentera.

Plamteći besmisao svakodnevice

Piše: Vatroslav Miloš

Izbor iz tjedna u medijima: od montiranog procesa za Montirani proces, preko masakra u Dvoru na Uni, do Ase Briggsa i nalaženja smisla u sve većoj količini dostupne glazbe.