Metodologije valorizacije | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Metodologije valorizacije

Mark Fisher, Douglas Murphy i Owen Hatherley održat će predavanja u net.kulturnom klubu mama.

  • A
  • +
  • -

Teoretičar Mark Fisher, među blogerima poznat kao k-punk, redovito objavljuje tekstove o glazbi, politici suvremenoj teoriji i kulturi u časopisima Frieze, New Statesman, The Wire i Sight&Sound. Jedan je od utemeljitelja Odjela za istraživanje kibernetske kulture. Danas je gostujući predavač u Centru za kulturalne studije na Goldsmithsu i mentor iz filozofije u City Literary Institute u Londonu. Prošle godine je objavio zapaženu knjigu Kapitalistički realizam - zar nema alternative. "Kapitalistički realizam", prema riječima autora, "ne može se ograničiti na umjetnost ili kvazipropagandistički običaj na koji funkcionira oglašavanje; on je više nalik sve prožimajućoj atmosferi koja uvjetuje ne samo proizvodnju kulture već i reguliranje rada i obrazovanja, a ponaša se kao neka vrsta nevidljive barijere koja ograničava misao i djelovanje".

Douglas Murphy je arhitekt i teoretičar iz Londona. Uskoro mu izlazi u izdanju zero books knjiga The Architecture of Failure. Owen Hatherley piše o arhitekturi, urbanizmu, glazbi, politici, dizajnu i kritičkoj teoriji na blogu i u The Guardianu, Friezeu i Iconu. Autor je dviju vrlo zapaženih knjiga - Militant Modernism i A Guide to the New Ruins of Great Britain. 

Metodologije valorizacije ovogodišnji su program Centra za dramsku umjetnost koji se sastoji od serije predavanja posvećene teorijskim i historijskim istraživanjima odnosa između kriterija i metoda valorizacije u umjetničkom polju i onih u širem političko-ekonomskom okružju. Posvećen je artikulaciji razlika, koincidencija, uvjetovanosti, kratkih spojeva, ideoloških srastanja, te historijskih i geografskih specifičnosti.

Mark Fisher održat će svoje predavanje 16. studenog u 19 sati, a Douglas Murphy i Owen Hatherley 17. studenog  u 18, odnosno 19 sati.

Izvor: CDU / Na fotografiji: Mark FisherObjavio/la ante [at] kulturpunkt.hr 10.11.2011