Migrirajuće projekcije | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Migrirajuće projekcije

Međunarodni putujući filmski projekt Difference Screen stiže u Beograd, a uz filmove umjetnika iz regije gostovat će i film Renate Poljak.

  • A
  • +
  • -

Međunarodna putujuća selekcija umjetničkih filmova i videa Difference Screen gostovat će 17. veljače u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, a obuhvaća i filmove troje umjetnika iz regije: Brede Beban, Renate Poljak i Marka Grbe Singha. Bit će prikazan film Brede Beban Walk of Three Chairs, Staging Actors / Staging Beliefs Renate Poljak i Bledo / Pale Marka Grbe Singha.

Najavljeni su i eksperimentalni film A Drone Wrapped Up in Flying Carpets Riaza Mehmooda, animacija u kojoj afganistanski ratnik-igračka dobiva mnogo složeniju ličnost, te My Love For You Egypt Hebe Amin, inspiriran pobunom u Egiptu. U razgovoru koji će biti organiziran uz prjekcije sudjelovat će kustos projekta Difference Screen Bruce Allan, gost-urednik CZKD kina Ognjen Glavonić, Aleksandra Sekulić te publika.

Difference Screen otkriva skrivene, neočekivane poglede na različite zemlje, mjesta i pejzaže oblikovane nedavnim događajima. Umjetničkim odgovorima pokazuje životnu, stvaralačku vrijednost i potencijal različitosti. Česta tema je kretanje i migracija preko granica i kultura. Kolekciju filmova za projekt čine radovi umjetnika iz raznih zemalja, a mnogi od njih i sami žive u državama iz kojih ne potječu. Difference Screen je pokrenut u srpnju 2013. duboko pod zemljom, u starim rudnicima željeza Clarewell Caves u Velikoj Britaniji. Planirano je da za dvije godine proputuje kroz više od 20 zemalja, završno sa programom u Bristolu, u Galeriji Arnolfini krajem 2015.

U Beograd stiže poslije zime u Sarajevu, a planirano je da i na ljeto gostuje na Pula Film Festivalu. Zbirka radova će rasti kako se u putovanju filmovi budu priključivali, reflektirajući razvoj odnosa između umjetnika, kustosa i publika.

Izvor: SEEcult / Foto: Blake Emrys

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 14.02.2014