Mijenjajmo perspektivu | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Mijenjajmo perspektivu

Festival Uhvati film predstavlja izbor dokumentarnih i art filmova, većinom kratkih i efektnih, koji bez patetike i na originalni način obrađuju zadanu temu.

  • A
  • +
  • -

Filmski festival Uhvati sa mnom ovaj dan! / Uhvati film obuhvaća projekcije filmova iz Hrvatske, Srbije, Bosne i drugih zemalja na temu invalidnosti, kao i prateće programe. Festival je međunarodnog karaktera i realizira se od 2003. godine u Novom Sadu u organizaciji Kreativno afirmativne organizacije - Parnas (KAO Parnas), a od 2011. i u Rijeci, u Art-kinu Croatia. Od 2012. godine revija filmova predstavlja se i u Puli (Kino Valli) i Zagrebu (Kino Europa).

Festival je međunarodnog karaktera i realizira se od 2003. godine sa ciljem promjene stavova u vezi s osobama s invaliditetom, boljeg razumijevanja i prihvaćanja različitosti te stvaranja uvjeta za veću vidljivost i uključivanje osoba sa invaliditetom u sve sfere društvenog života. Bitan je dio festivala podrška filmskim redateljima, scenaristima i glumcima koji su osobe sa invaliditetom, promocija njihovih radova i postignuća te omogućavanje prepoznavanja vlastitih potencijala i utjecaja na medije radi adekvatnijeg i politički korektnijeg praćenja aktivnosti i događanja u kojima sudjeluju osobe sa invaliditetom.

Na festivalu je predstavljen izbor dokumentarnih i art filmova, većinom kratkih i efektnih, koji bez patetike i na originalni način obrađuju zadanu temu. Produkcije variraju od amaterskih do uradaka TV kuća, filmovi su edukativni i kvalitetni, a svake godine odaziv je sve veći.

U riječkom Art-kinu u ponedjeljak i utorak, 21. i 22. listopada, možete pogledati izbor iz programa ovodišnjeg festivala. Filmove u Rijeku dovodi udruga Spirit koja iz programa izdvaja filmove Muharem, priču o slijepom Romskom muzičaru, izbjeglici s Kosova, Pobacani pasvordi, dokumentarno-eksperimentalni film koji ilustrira poetski svijet pjesnika Siniše Tucića te dva filma koji govore o plesu, trbušnom i onom na kotačima. 

Projekcije u pulskom kinu Valli najavljene su za 13. studenog, a zagrebačke projekcije bit će održane u petak, 15. studenog, u 19 sati u MCUK Travno, te u ponedjeljak, 18. studenog u net.kulturnom klubu mama.

Ulaznica na projekcije dobrovoljni je prilog.

Izvor: udruga Spirit / Fotografija: IMRC, Zagrebački plesni centar

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 14.10.2013