Mijenjanje statusa konoplje | kulturpunkt

Najave Simpozij

<

Mijenjanje statusa konoplje

Primarni cilj simpozija je progovoriti o ulozi konoplje u očuvanju i ponovnom stjecanju čovjekova psihofizičkog zdravlja, odnosno u održavanju i rehabilitaciji ravnoteže u organizmu.

03.05.2016 , Zagreb - Filozofski fakultet
  • A
  • +
  • -

Hrvatsko bioetičko društvo u suradnji sa Znanstvenim centrom izvrsnosti za integrativnu bioetiku, projektom KrONOPLJA, udrugom Medicinska konoplja i Radio Studentom, u nastavku na aktivnosti koje su prethodnih godina bile usmjerene na istraživanje konoplje i poticanje javnih rasprava o toj biljci i njezinoj uporabi, u utorak, 3. svibnja, organizira znanstveno-stručni simpozij pod naslovom Konoplja – tjelesno i duševno zdravlje u Konferencijskoj dvorani Knjižnice Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (drugi kat Knjižnice). 

Posljednjih je godina sve više istraživanja konoplje i njezinih svojstava, koja dokazuju njezine pozitivne učinke na tjelesno i duševno zdravlje čovjeka. S obzirom na to, polako se mijenja i status konoplje u biomedicinskoj teoriji i praksi te u hrvatskom zakonodavstvu. 

Stoga će se na simpoziju razmatrati različiti aspekte ove problematike (biološki, agronomski, biomedicinski, sociološki, politološki, pravni, ekonomski, filozofsko-etički, religiološko-teološki, etnološki, kulturološko-antropološki itd.), i to na metodološkoj podlozi interdisciplinarnosti i pluriperspektivnosti.  

Primarni cilj simpozija je progovoriti o ulozi konoplje u očuvanju i ponovnom stjecanju čovjekova psihofizičkog zdravlja, odnosno u održavanju i rehabilitaciji ravnoteže u organizmu i duševne ravnoteže, ali bit će riječi i o drugim dimenzijama problematike. 

Među ostalim, bit će riječi o sljedećim pitanjima: Na koje se sve načine konoplja danas koristi u liječenju različitih zdravstvenih tegoba, bolesti i poremećaja? Što novija biomedicinska istraživanja konoplje govore o njezinim učincima na tjelesno i duševno zdravlje čovjeka? Kakva su iskustva pacijenata s primjenom metode liječenja Ricka Simpsona i što sve implicira ova metoda? Koja je uloga farmaceutske industrije u (ne)prihvaćanju pojedinih pripravaka na bazi konoplje? Kakva je uloga konoplje u etnobotanici i narodnoj medicini? S kojim argumentima i na koji način treba regulirati uzgoj konoplje u privatnoj sferi doma? Na koji način općenito treba regulirati uzgoj konoplje u medicinske svrhe u Hrvatskoj i u kakvoj je to vezi s uvozom pripravaka od konoplje iz inozemstva? Na koji se način konoplja koristi u veterinarskoj medicini, kako struka gleda na to i kako se to pravno regulira? Na koje se sve načine konoplja danas koristi izvan područja brige o zdravlju i s kojim se problemima susreću proizvođači i prerađivači konoplje u industrijske svrhe? Može li Hrvatska svoj gospodarski razvoj, barem jednim dijelom, temeljiti na proizvodnji i preradi konoplje? Kakvu ulogu konoplja ima u religijskom pogledu, odnosno koje religijske prakse podrazumijevaju upotrebu konoplje, kako je to povezano s tjelesnim i duševnim zdravljem te kako se to može pravno regulirati s obzirom na postojeću regulaciju proizvodnje i uporabe konoplje te religijskih sloboda? Kakva je trenutna pravna regulacija u sferi proizvodnje, prerade, distribucije i korištenja proizvoda od konoplje, što se u tom aspektu može i treba mijenjati, a što je opravdano očekivati u narednom periodu?

Ovo su samo neki od problema o kojima će biti riječi na simpoziju. Uz simpozijska izlaganja i diskusije, organizira se i popratni program koji će uključivati štand s proizvodima sponzora simpozija te večernje druženje uz glazbeni program. 

Raspored potražite ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 02.05.2016