Mikrofon kao glazbeni instrument | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Mikrofon kao glazbeni instrument

Festival Ispod bine završava izvedbom Karlheinz Stockhausena: Mikrophonie I (1964) za tamtam, dva mikrofona 2 filtera i kontrolere koju izvodi Black Page Orchestra.

19.11.2017 , Vis - uvala Rogačić
  • A
  • +
  • -

Festival Ispod bine završava na Visu izvedbom Karlheinz Stockhausena: Mikrophonie I (1964) za tamtam, dva mikrofona, 2 filtera i kontrolere. Izvedba se odvija u nedjelju, 19. studenog s početkom u 14 sati u uvali Rogačić, u bivšem vojnom portu za podmornice, a izvode ju članovi Black Page Orchestra; Leonhard Garms, Igor Gross, Alessandro Baticci, Luca Lavuri, Alfredo Ovalles i Matthias Kranebitter.

Njemački skladatelj Karlheinz Stockhausen jedan je od naznačajnijih skladatelja 20. stoljeća, poznat, između ostalog, po svom inovativnom radu na području elektroničke glazbe. Jedna od njegovih centralnih skladbi na tom području te jedno od najinovativnijih glazbenih dijela prošlog stoljeća uopće upravo je skladba Mikrophonie I. U njoj skladatelj mikrofon koristi aktivno, kao glazbeni instrument, u suprotnosti s njegovom standardnom i do tada jedinom korištenom pasivnom funkcijom što vjernijeg snimanja ili pojačavanja zvuka. Skladbu Mirophonie I izvodi šest glazbenika. Dva udaraljkaša sviraju veliki tam-tam sa širokom paletom alata. Drugi par glazbenika pomicanjem ručnih mikrofona prema precizno definiranoj skladateljevoj partituri čine čujnim suptilne detalje i šumove tam-tama, dok treći par glazbenika primjenom rezonantnih bypass filtera na izlaz mikrofona vrše raspodjelu nastalih zvukova na sistem zvučnika.

S obzirom na vrlo posebnu akustiku kao i specifičnu atmosferu, spremište za podmornice u uvali Rogačić čini se izuzetno pogodnim za izvedbu ovog djela i stvaranje jedinstvenog doživljaja. Black Page Orchestra izvodi skladbu na velikom tamtamu koji su sami izradili u ljeto 2017, a bila bi to njihova druga izvedba ovog dijela nakon bečke premijere u sklopu festivala Unsafe+sounds, te istovremeno i prva izvedba ovog  djela u Hrvatskoj uopće

The Black Page Orchestra je ansambl za radikalnu i beskompromisnu suvremenu glazbu osnovan 2014. u Beču. Ime je dobio prema skladbi Black page Franka Zappe, kompoziciji čija se partitura zbog velike gustoće zapisanih nota doima kao crni papir. Osim jasnog estetičkog pristupa definiranog u samom imenu, ansambl je fokusiran na skladbe koje koriste elektroniku, video i različite nove tehnologije u umjetničkom kontekstu, kao i na djela performativnog karaktera. Tijekom četiri godine postojanja kroz koncerte u sklopu festivala kao što su Wien Modern, Wiener Festwochen, Mixtur Festival Barcelona, SPOR Festival Denmark, Klangspuren Schwaz, Transart Festival Italija, Izlog Suvremenog Zvuka Zagreb ansambl je izrastao u jednog od vodećih ansambala mlađe generacije za suvremenu glazbu u Austriji i šire.

Publika koja dolazi s kopna izvedbi može pristvovati dolaskom u Vis trajektom koji iz Splita kreće u nedjelju, 19. studenog u 11 sati iz Trajektne luke Split. Po dolasku čekat će ih brod u organizaciji Ispod bine festivala koji će ih prevesti u uvalu Rogačić, te ih nakon izvedbe vratiti u trajektnu luku Vis na trajekt koji iz Visa kreće u 15.30 sati, te u luku Split uplovljava u 17.50 sati. Prijava sudjelovanja je obavezna na mail, zbog mjesta na brodu.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 17.11.2017