Milijarda ustaje | kulturpunkt

Najave Akcija

<

Milijarda ustaje

U četvrtak, 14. veljače, u 14 sati na Zrinjevcu, Zagreb ustaje protiv nasilja nad ženama.

14.02.2013 - 15.02.2013 , Zagreb - Zrinjevac

Plesnim protestom, građani i građanke glavnog grada priključit će se do sada najvećoj globalnoj kampanji protiv nasilja nad ženama One Bilion Rising (Milijarda ustaje) koje se održava na 15. godišnjicu V-daya, globalnog aktivističkog pokreta protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama, kojeg je osnovala poznata dramaturginja Eve Ensler. Pokret je usmjeren na prikupljanje sredstava i podizanje svijesti uz pomoć volonterskih produkcija višestruko nagrađivane predstave Vaginini monolozi, kao i ostalih njenih djela.

Plesni ustanak organiziraju Centar za Ženske studije Zagreb, Centar za žene žrtve rata, K- zona, Ženska soba, Savez udruga osoba s invaliditetom Hrvatske i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj, a kampanji će se priključiti brojne osobe iz javnog života koji će 14. veljače proslaviti pjevanjem i svirkom i plešući u znak prosvjeda protiv nasilja. Među njima su U pol' devet kod Sabe, Nina Romić, Zdenka Kovačiček, Le Zbor, Vatra, Boa, Plechinger i Kovačići, Ante Perković, Goran Bogdan, Vili Matula, Jewsers, Milan Majerović Stilinović, Jonny and his Rockin' Tunes, Damir Hoyka, Vesna Mimica i VEM, Zagrebački plesni studio i mnogi drugi. Program će trajati od 14 do 18 sati.

Prema UN statistikama milijarda žena u svijetu svakodnevno proživljava nasilje, a mnoge ga neće preživjeti. Cilj kampanje Milijarda ustaje jest pokazati predanost i solidarnost u borbi protiv nasilja, te upozoriti na njegove pogubne posljedice. Milijarda ustaje je poziv milijunima zlostavljanih žena, ženama koje su bile pretučene, silovane, ekonomski obezvrijeđene i prodane, kao i muškarcima koji ih vole i poštuju, da izađu na ulice i trgove, pozovu svoje prijatelje, protestiraju i plešu. Kampanja Milijarda ustaje odvijat će se simultano u 198 zemalja, a pridružilo joj se više od 15000 organizacija i pojedinaca. U Hrvatskoj će plesom protestirati u Zagrebu, Splitu, Slavonskom Brodu, Zadru, Krapini, Šibeniku, Čakovcu, Sisku, Kutini, Puli, Križevcima, Slatini, Karlovcu, Virovitici, Koprivnici, a u susjednim zemljama u Sarajevu, Novom Sadu, Beogradu, Leskovcu, Podgorici, Banja Luci, Nišu, Kruševcu, Prištini i Skopju.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 11.02.2013