Mimo svih ograničenja | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Mimo svih ograničenja

Četvrto izdanje beogradskog Festivala angažiranog kazališta Van okvira okuplja umjetnike iz cijele regije koji se kroz kazališnu umjetnost bave različitim aspektima granica.

Ivan Petrović, Ludačke košulje još uvek u našem gradu. Eskapizam sa osmehom, 2013.

  • A
  • +
  • -

Četvrto izdanje festivala Van okvira / Off frame proći će u znaku devet kazališnih predstava i performansa koji ukazuju na cenzuru i posljedice njenog prekoračenja, a bit će održano u Beogradu od 5. do 9. prosinca. Izvedbe će se doticati problematike poput geopolitičkih granica, granica između osobnog i političkog, granica izdržljivosti, granica umjetničkog djelovanja te granica prihvaćanja društvenih pravila.

Festivalski program, koji će biti održan u Kulturnom centru Rex i Galeriji 12 Hub, obuhvaća i prezentacije i okrugle stolove koji su inspirirani prikazanim predstavama, ali će ispitivati još neka "granična" područja. Usto, bit će organizirana i radionica koja potiče dijalog s mladima o slobodi govora i izražavanja u javnom prostoru, kao i dvije prezentacije radionica u formi predstave/performansa.

Neke od izvedba na programu festivala su Tišina ERGstatus plesnog teatra, Ludačke košulje još uvek u našem gradu. Eskapizam sa osmehom Katarine Popović i Teorije koja Hoda, performans Tri minuta Vaštega Vendela, Star Track hrvatske umjetnice Ivane Rončević te Inner Lights Vladislava Nešića.

Detaljan program izvedbi možete pronaći ovdje

Festival Van okvira regionalnog je karaktera i okuplja umjetnike s prostora bivše Jugoslavije. Organizatori smatraju da je važno da se na festivalu nađu i umjetnici iz zemalja u kojima su se dijelom odvijali i neki drugačiji povijesni procesi, kao što je slučaj sa zemljama Zapadne Europe, kako bi se u odnosu na njih mogao stvoriti određeni dojam regionalnog kulturnog prostora.

Izvor: SEEcult

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 02.12.2014