Mirabilia | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Mirabilia

U Galeriji Galženica otvara se izložba na kojoj izlažu Yoko Fukushima, Silvio Vujičić i Tatjana Vukelić.

23.02.2011 - 03.04.2011 , Velika Gorica - Galerija Galženica
  • A
  • +
  • -
"Mirabilia je ime naše prve ovogodišnje izložbe posvećene odnosu dizajna i umjetnosti. Negdje u osvit modernog doba, ova je latinska riječ označavala pojave koje je bilo teško smjestiti u jednu od dvije generalne kategorije: u prirodni, 'od boga stvoreni' svijet ili u svijet stvoren ljudskom aktivnošću.
 
Držimo da na ovoj izložbi istu vrstu hibridnog statusa imaju i radovi Silvija Vujičića, Yoko Fukushima i Tatjane Vukelić. U njihovim radovima dilema je samo sa ontoloških kategorija živog i neživog, božjeg i ljudskog, prebačena na područje dizajna koji je, pak, s tradicionalnih pozicija oblikovanja odjeće po mjeri čovjeka prešao na oblikovanje čovjeka po mjeri, kako ljudske fantazije, tako i ljudske budućnosti.
 
U suvremenom svijetu biopolitike na radove ovih umjetnika, međutim, ne treba gledati kao na moralne opomene. Njihov bio-dizajn samo se rubno dotiče etičkog aspekta ljudske kulture. Premda se prva reakcija na ove radove može možda najbolje predstaviti pitanjem: 'Gdje je granica iskorištavanju i kultiviranju prirode?', ukupni dojam izložbe bliži je fantaziji, nego ekologiji. Drugim riječima, više od teške društvene problematike, na ovoj izložbi ima neke transparentne intime, nespretne ironije, bizarne ljepote i neodgovorne igre".
 
Silvio Vujičić je rođen 1978. u Zagrebu. Diplomirao je modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. U istom gradu je diplomirao i na Akademiji likovnih umjetnosti. Izlagao je na samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji, Austriji, Švedskoj i SAD. Kao kostimograf sudjelovao je u kazališnim produkcijama u Hrvatskoj i Sloveniji. 

Tatjana Vukelić je rođena 1985. u Beogradu. Diplomirala je nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Novom Sadu. Radi kao dizajnerica, umjetnica, VJ i fotografkinja. 

Yoko Fukushima je rođena 1976. u Japanu. Diplomirala je umjetnost na tokijskom sveučilištu, kao i na Školi za lijepe umjetnosti u Versaillesu u Francuskoj. Izlagala je na brojnim skupnim izložbama i festivalima videa u Sjevernoj i Južnoj Americi, Europi i Japanu. Živi i radi u Tokyju i Parizu. 

Otvorenje izložbe je u četvrtak, 23. travnja u 19 sati. Izložba ostaje otvorena do 3. travnja.  

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 23.02.2011