Miraz | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Miraz

U polju vizualne umjetnosti izložba Miraz otvara prostor za samoindentifikaciju i za društveno odgovoran, angažiran politički diskurs.

16.10.2012 - 27.10.2012 , Zagreb - Galerija Nova
  • A
  • +
  • -

Pojam Miraz vezan je za patrijarhalnu tradiciju i kulturu u kojoj su mjesto i položaj žene u obitelji i društvu jasno definirani.Ovom prilikom, pojam miraza koristi se kao licentia poetica. On simbolično označava odnos osobnog naslijeđa, onoga što se nosi / iznosi iz kuće i onoga što se stiče i oblikuje kao proživljeno životno iskustvo ili kao vlastiti odabir ljudskih, društvenih, historijskih i / ili specifično ženskih vrijednosti. Izložba je dosad pokazana u Ljubljani, Trstu i Beogradu, a format izložbe se oblikuje i prilagođava mjestu i kontekstu, te njenom putujućem, mobilnom karakteru. Izloženi tiskani radovi ponuđeni su posjetiteljima.

Izlažu umjetnici: Alma Suljević, Danica Dakić, Darinka Pop-Mitić , Dejan Habicht, Gordana Anđelić Galić, Kristina Leko, Maja Bajević, Marjetica Potrč, Milica Tomić, Renata Poljak, Sanja Iveković, Šejla Kamerić i Tanja Lažetić. Kustosica izložbe je Dunja Blažević.

Izložba Miraz dio je projekta Žensko naslijeđe – doprinos ravnopravnosti u kulturi čiji je nositelj Centar za ženske studije iz Zagreba, a partnerske organizacije Žene u crnom iz Beograda, Srpski kulturni centar Danilo Kiš iz Ljubljane, Casa Internazionale delle donne iz Trsta i Centar za savremenu umjetnost, Sarajevo (SCCA).

Otvorenje je u utorak, 16. listopada u 19 sati.

 

 
Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 12.10.2012