Mistično i transcendentno | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Mistično i transcendentno

Izložba Mea vita est feria infinita Nike Mihaljevića nastavlja se na umjetnikov dosadašnji hermetični i specifični rad.

26.05.2015 - 06.06.2015 , Zagreb - Institut za suvremenu umjetnost

FOTO: Niko Mihaljević

  • A
  • +
  • -

"Originalan humor prisutan u svakom Mihaljevićevom konceptu zasniva se na pretjeranoj eksproprijaciji intime koja posvuda prolazi kao vruća nova roba. Autor pritom inteligentno izbjegava laka i jednostavna rješenja, neprekidno se spotičući o probleme koje si sam zadaje. Mihaljevićevu znatiželju pokreću predmeti, pojave i rituali koji međusobno mogu biti potpuno nepovezani, ali im je zajednička nit da se najčešće odvijaju i pojavljuju po nekom demonski točnom redoslijedu koji smo valjda ustanovili mi sami, potom zaboravljajući da smo to učinili. 

Dragocjeno iskustvo pronicljivog gledanja, usvojeno kroz studiranje i praksu dizajna, Mihaljeviću je omogućilo da radikalno objektivizira elemente stvarnosti koje koristi kao rahlu materiju svojih umjetničkih koncepata, pridodajući im auru mistike i transcendentalnosti. Društveni angažman usmjeren na neke specifične agende Mihaljevića ne zanima – koliko se god to banalno činilo, njegov aktivizam sastoji se u tome da barem svoju svakodnevnicu učini boljom", stoji u predgovoru izložbi Bojana Krištofića.

Niko Mihaljević (rođ. 1985. u Splitu) je multimedijalni umjetnik i dizajner vizualnih komunikacija. U svojoj umjetničkoj praksi se fokusira na bilježenje, arhiviranje, reinterpretaciju i mitologizaciju svakidašnjih objekata i situacija, služeći se pritom različitim medijima s naglaskom na konceptualnu zvučnu kompoziciju, performans, tekst i knjige umjetnika.

Izložba Mea vita est feria infinita: Iluminirani transkripti i auralna mitografija na tlu Hrvatske bit će otvorena od 26. svibnja do 6. lipnja u Institutu za suvremenu umjetnost.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 25.05.2015