Mitska mjesta i stvaralački univerzum | kulturpunkt

Najave Projekcije

<

Mitska mjesta i stvaralački univerzum

Festival DORF i KlasikTV predstavljaju film o Slobodanu Tišmi autorice Brankice Drašković u Rijeci, Zagrebu i Puli.

14.04.2016 - 17.04.2016

Film Maske predstavlja umjetničke maske Slobodana Tišme – pjesnika, konceptualista, nevidljivog umjetnika, rock glazbenika, performera i pisca, koji više od četiri desetljeća predstavlja autentičnu i jedinstvenu pojavu na umjetničkoj sceni. Kao ni njegovi literarni zapisi, ni ovaj filmski, nije zaokružen i cjelovit. Namjerni i slučajni susreti sa prijateljima i prolaznicima u obilasku osobnih mitskih mjesta Novog Sada, važnih točaka intimnog stvaralačkog univerzuma, prepliću se sa arhivskim prizorima njegove umjetničke prakse, a sjedinjuju ih raskošni muzički pasaži pjesama kultnih jugoslavenskih novotalasnih sastava Luna i La Strada. U filmu pored Slobodana Tišme govore Sabolcz Tolnai, Čeda Drča, Saša Rakezić (Aleksandar Zograf), Dejan Vučetić i dr. 

Brankica Drašković je novinarka i autorica dokumentarnih filmova. Već 25 godina angažirana je u nekoliko medijskih kuća, na više poslova. Autorica je brojnih dokumentarnih filmova,  televizijskih emisija i reportaža  produciranih u okviru raznih domaćih i međunarodnih projekata. Za filmove Boye: Prvi pravi ženski zvuk i Meškarke dobila je nekoliko nagrada na međunarodnim festivalima dokumentarnog filma. Trenutno je zaposlena na Odsjeku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. 

Brankica Drašković osvojila je 2013. godinu nagradu Festival DORF i Klasik TV za razvoj scenarija glazbenog dokumentarnog filma.

Nakon projekcija u Društvenom centru Rojc, Art-kinu Croatia i MM centru, organiziran je razgovor sa autoricom.

Raspored projekcija potražite ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 01.04.2016