Mjesta moguće promjene | kulturpunkt

Najave Performans

<

Mjesta moguće promjene

Izložba i akcija Otpisane uključuje performanse umjetnika Antonia Grgića, Siniše Ilića, Božene Končić Badurine, Siniše Labrovića i Luize Margan.

08.07.2015 - 09.07.2015 , Zagreb - Razne lokacije
  • A
  • +
  • -

Devedesetih je u Hrvatskoj zbog ideološki nepoćudnog sadržaja, zbog pisma kojim su pisane, etničke ili političke pripadnosti autora, uklonjeno i uništeno više stotina tisuća knjiga koje su završile u kontejnerima, na ulici, ili u reciklaži. Otpisane, povodom 20. godišnjice Oluje prikuplja i skenira knjige nasilno izbačene iz knjižnica 1990-ih.   

Osim dokumentarnih materijala, prikupljenih 'otpisanih' knjiga i skenera za njihovo digitaliziranje, izložba/akcija uključuje radove i performanse umjetnika Antonia Grgića, Siniše Ilića, Javne knjižnica, Božene Končić Badurine, Siniše Labrović i Luize Margan. Na taj način izložba/akcija nastoji afirmirati područje umjetnosti kao mjesta moguće promjene perspektive i hegemonijskog pogleda, bez obzira što je jasno da je i sama umjetnost uhvaćena u procese društveno-ekonomske tranformacije "društva znanja" i raznovrsne oblike neoliberalnog prisvajanja i nadzora.

Na pozadini pitanja koja otvara Oluja — pitanja o pisanju povijesti, etno-nacionalizmu kao naličju neoliberalizma, karakteru rata, pravde i statusa žrtava, izbjeglica itd. — izložba/akcija Otpisane, kao simbolički i stvarni čin obilježava godišnjicu vojne akcije Oluja kolektivnom akcijom koja pozivanjem na knjigu kao simbol famoznog "društva znanja" u kojem znanje postaje lokacijom konfliktnog angažmana, nastoji afirmirati ulogu izložbe i galerije kao institucije koja može biti platforma političko-estetskih eksperimenata, mjesto otpora i alternative postojećem stanju.

Tako će u srijedu, 8. srpnja, od 19 do 20.30 sati Luiza Margan predstaviti performativnu skulpturu pod nazivom Osluškivanje na Trgu bana Jelačića, a u 21 sat Siniša Labrović će izvesti performans Svjetlost knjige u Galeriji Nova. U četvrtak, 9. srpnja, pristustvujte u 18 sati prezentaciji rada Luize Margan Javne priče u Galeriji Nova. Isti dan u 19 sati Božena Končić Badurina vodi kroz performativnu instalaciju Revizija obiteljske biblioteke u knjižnici Bogdana Ogrizovića, a Antonio Grgić izvodi performans Čitanje misli Karla Marxa konju bana Josipa Jelačića na bivšem Trgu Republike u 20 sati.

Suorganizatori Otpisanih su Što, kako i za koga/ WHW i Multimedijalni institut.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 08.07.2015