Mjesta susreta | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Mjesta susreta

Kustoski kolektiv WHW – Što, kako i za koga potpisat će koncept Bijenala suvremene umjetnosti arapskih zemalja koje se u rujnu otvara u Kairu.

  • A
  • +
  • -

WHW-u je povjereno autorstvo sedmog po redu izdanja tog sve važnijeg festivala arapskoga svijeta, nomadske multidisciplinarne bijenalne manifestacije fokusirane primarno na suvremene vizualne umjetničke i izvedbene prakse s arapskog govornog područja. Festival će biti održan od rujna 2013. do svibnja 2014. u nekoliko arapskih i europskih gradova, među kojima u Kairu, Beirutu, Ammanu, Ateni i Bruxellesu.

Festival je inicirao Tarek Abou El Fetouh, nezavisni kustos, arhitekt i umjetnički direktor briselskog Young Arab Theatre Fund, a festival uz likovne umjetnosti uključuje i kazališne produkcije, suvremeni ples, glazbu, film i performanse te teorijske forume. Od svoga početka u jednome gradu arapskoga svijeta do četvrtog izdanja u kojem se simultano odvijao u sedam gradova, festival se uvijek temelji na suradnji s lokalnim organizacijama, nezavisnim prostorima i umjetnicima.

Nakon bijenala u Istanbulu 2009. i hrvatskog paviljona na venecijanskom bijenalu 2011. godine, četiri kustosice, Ivet Ćurlin, Ana Dević, Nataša Ilić i Sabina Sabolović te dizajner Dejan Kršić, potpisat će koncept i arapskoga bijenala koji se posljednjih godina profilirao kao važna međunarodna manifestacija suvremene umjetnosti.

Naziv je Bijenala suvremene umjetnosti arapskih zemalja Meeting points, a o osmišljenom kustoskom konceptu WHW je za Večernji list rekao da proizlazi iz dekonstrukcije žanra festivala izvedbenih umjetnosti koji predstavlja kulturnu produkciju arapskog svijeta. Ishodište projekta usmjereno je na transformaciju postojeće strukture festivala k multidisciplinarnom hibridnom modelu koji istodobno propituje načine prezentacije umjetničke proizvodnje iz određene regije i njenu međunarodnu distribuciju.

KP / MP / VL

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 08.04.2013