Mjesta za razvoj mehanizama promjene | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Mjesta za razvoj mehanizama promjene

Predavanje Hakerske baze govori o prostorima za hakiranje koji nude potencijal za preokretanje negativanog utjecaja tehnologije na društvo i prirodu.

27.09.2018 , Zagreb - AKC Medika
  • A
  • +
  • -

U četvrtak, 27. rujna u 19 sati u prostoru hacklab01 u sklopu AKC-a Medika održava se predavanje Hackbases - Hakerske baze: replikabilna životna i radna infrastruktura za radikalnu teoriju i praksu.

Kako stoji u najavi predavanja, hakeri kao tehnolozi, teoretičari, umjetnici uglavnom žive život podređen logici neoliberalnih kapitalističkih društava, ali ih i unapređuju.

Zbog svoje uvjetovanosti politikom financiranja, postojeći tipovi institucija koji nude potencijal za razvoj mehanizama promjene - nevladine ili akademske organizacije, "etički" startupi, kao i trenutni hackerspaceovi - nedovoljni su za da se promjena omogući većini društva.

Također, unaprijed ograničeni kapaciteti tih institucija u pogledu prenošenja i skaliranja često su izloženi sustavnoj opasnosti, i to upravo proporcionalno mjeri u kojoj je njihov rad transformativan. To se očituje u zatvaranju sveučilišnih humanističkih programa diljem svijeta, ciljanoj razgradnji regulatornih agencija, kampanjama diskreditiranja nevladinih organizacija itd.

Međutim, hackbases - "hakerske baze" ili samo "baze" - mogu ponuditi upravo onaj kritično potreban, prenosiv i održiv model rada i življenja koji bi svima omogućio život integralne političke i tehničke prakse na dobrovoljnoj osnovi i uz puno zaposlenje.

Ovi prostori za hakiranje, teoriju, umjetničku, političku praksu i život razvijaju i nude nove temelje za pobunu, ne bi li preokrenuli negativan utjecaj tehnologije na društvo i prirodu.

Predavanje se održava na engleskom jeziku.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 25.09.2018