Mjesto na granici stvarnosti i mašte | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Mjesto na granici stvarnosti i mašte

Izložba Ane Kovačić Gdje je Jasenaš? funkcionira kao jedinstvena multimedijalna instalacija koja sakuplja priče jednog raseljenog sela i njegovih napuštenih kuća.

31.03.2016 - 16.04.2016 , Split - Multimedijalni kulturni centar
  • A
  • +
  • -

U galeriji MKCa u Domu mladih, u četvrtak, 31. ožujka s početkom u 20 sati otvara se samostalna izložba Ane Kovačić Gdje je Jasenaš?. Postav izložbe sastavljen od nekoliko video radova, objekata, fotografija… funkcionira kao jedinstvena multimedijalna instalacija koja sakuplja priče jednog raseljenog sela i njegovih napuštenih kuća, pri čemu se na trenutke pristup umjetnice doima dokumentarnim, a na trenutke fikcionalnim. Ponekad se čini nesigurnim gdje je Jasenaš, je li on jedno određeno selo ili svako selo, je li Jasenaš svugdje gdje su raseljeni njegovi stanovnici i postoji li uopće? 

“Pripovijedajući priču o gotovo distopijskom prožimanju prirode i napuštenih, grmljem obraslih kuća i okućnica Jasenaša, virovitičkog prigradskog naselja koje polako nestaje pred okolnom šumom, Ana Kovačić koristi se narativnom strategijom pomalo nalik onoj magičnog realizma. Za magični realizam karakteristično je postojanje dvaju suprotstavljenih perspektiva - one racionalne i one fantastične, kao i elemenata hibridnosti i ambivalentnosti, a koje je moguće detektirati kako na formalnom, tako i na sadržajnom planu izložbe Gdje je Jasenaš?”, piše Mirna Rul u predgovoru izložbi.

Ana Kovačić rođena je 1986. u Zagrebu. Godine 2010. završila je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a 2013. nove medije na Odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Godine 2011. studijski je boravila na London Metropolitan University u Londonu i na University of Ulster u Belfastu, a 2009. na Indiana University of Pennsylvania u SADu. Od 2013. član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a od 2014. član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Godine 2015. osvojila je nagradu festivala Vizura Aperta u Momjanu. Živi i radi u Zagrebu.

Izložba ostaje otvorena do 16. travnja.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 29.03.2016