Mjesto pauze | kulturpunkt

Najave Seminar

<

Mjesto pauze

Dvodnevni seminar Kuća od karata: umjetničke institucije danas razmatra problematiku institucionalnih modela i infrastrukture umjetnosti u kontekstu odgovornosti.

08.07.2016 - 09.07.2016 , Zagreb - net.kulturni klub mama

"Global Ultra Luxury Faction (G.U.L.F)", Muzej Guggenheim, akcija, New York City, 2016.

"Pozivajući na zajedničko promišljanje modela kulturnih institucija koje se mogu oduprijeti korporativnoj logici, populističkom konceptu javne sfere, identitarnim kulturnim politikama i pritiscima cenzure i autocenzure, seminar Kuća od karata: umjetničke institucije danas razmatra problematiku institucionalnih modela i infrastrukture umjetnosti u kontekstu odgovornosti, izvan jednostavnih podjela 'unutra' i 'izvan'.

Kroz djelovanje nezavisnih i eksperimentalnih, umjetničkih i (inter)kulturnih institucija te različitih inicijativa i platformi, seminar izdvaja nekoliko prepletenih tema koje se bave mogućnostima angažmana, strateškog povlačenja i bojkota; djelovanjem u drastično nepovoljnim ideološkim, političkim i materijalnim okolnostima; monetizacijom kulture; prekarnim i fleksibilnim uvjetima kulturne produkcije; građenjem novih institucionalnih praksi i rekonfiguracijom postojećih odnosa te pozicioniranjem institucija prema široj javnosti i lokalnim zajednicama.

Kako bismo izbjegli zamke perpetuiranja postojećih stanja i pitajući se što su danas uopće institucije, uz evociranje izvornog značenja pojma institutum – lat. svrhovito i planirano djelovanje – seminar se realizira kao mjesto pauze u kojem sebi i drugima želimo postaviti temeljna pitanja o tome što i kako radimo kada se bavimo umjetničkim i kulturnim djelovanjem", stoji u najavi seminara koji je dio suradničkog projekta WHW-a Ovo je sutra. Povratak izvorima: oblici i djelovanje u budućnosti i realizira se uz podršku programa Evropske Unije Kreativna Evropa.

Seminar će se održati u petak, 8. srpnja, kada je od 17 do 19 sati na programu panel diskusija S tobom ili bez tebe: akcije i uzmaci u kojoj sudjeluju Joanna Warsza, Vesna Vuković i Erden Kosova, a potom i projekcija filma Mykole Ridnyija Obična mjesta od 19.30. U subotu, 9. srpnja, od 19 do 21 sat održava se panel diskusija Modusi proizvodnje: institucije budućnosti u kojoj sudjeluju Goran Sergej Pristaš, Gregory Sholette i Branislav Dimitrijević.

Više o seminaru potražite ovdje.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 04.07.2016