Mjesto pod suncem | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Mjesto pod suncem

Izložba Mjesto pod suncem je posveta Slobodana Šijana prijatelju Tomislavu Gotovcu i daljni korak u istraživanju života kina.

16.02.2012 - 24.03.2012 , Zagreb - Galerija Nova
  • A
  • +
  • -

Posljednjih je godina u čitavom nizu publikacija, izložbi i radova Slobodan Šijan sabrao vlastita promišljanja o filmu i svojem dosadašnjem umjetničkom radu. Bez sumnje su susret i druženje s Tomislavom Gotovcem bili formativni za Šijanovu poetiku, i zagrebačka izložba Mjesto pod suncem je kako posveta prijatelju kojeg više nema tako i daljnji korak u istraživanju života kina. Šijanova posveta Gotovcu je svojevrsna arheologija zajedničkog (kinematografskog) imaginarija i načina kako je 20. stoljeće komuniciralo filmom. Izložba Mjesto pod suncem se realizira u suradnji s kustoskim kolektivom Što, kako i za koga (WHW)  i izvedbenim kolektivom BADco.

Inicijalni umjetnički susret, ideju iz kojeg se izvodi postav izložbe Mjesto pod suncem Šijan opisuje sljedećim riječima: "Prilikom posete Los Angelesu, 2009. u septembru, napravio sam jedan foto-hommage Tomu. Snimio sam bioskop „Fine Arts“ na Wilshare Bulevardu, u kom je pedesetih godina XX. veka, održana svetska premijera njegovog omiljenog holivudskog filma A Place in the Sun, reditelja Georgea Stevensa. Rekao sam "O.K., hajde da napravim jedan rad, da snimim fotografiju tog bioskopa, gde će se videti na „markeeju“ natpis: „Mjesto pod suncem by Tomislav Gotovac“, zato što je Tom izmislio nešto što je nazvao ready–made film. On bi na VHS presnimavao inserte iz filmova drugih autora, iz filmova koje je voleo, za koje je smatrao da odražavaju njegovo poimanje filma, nešto "sjajno", kako bi on to rekao, i onda bi ispred izabranog fragmenta stavio špicu kojom bi prisvojio taj insert, napisavši da je to njegov film. Zatim bi to prikazivao u Zagrebu i još ponegde. Jedan od tih ready–made filmova bio je i Mjesto pod suncem, nastao 2000. godine. Posle je usledio i Mjesto pod suncem – dva i tako dalje... Želeo sam da Tomu priredim zadovoljstvo i da napravim fotografiju bioskopa u kojem je održana svetska premijera filma A Place in the Sun, ali sa naslovom Tomovog ready–made filma na markeeju. Na taj način bih ostvario susret jednog umetničkog dela i njegove posledice, ali i dodir ili preklapanje dvojice filmskih stvaralaca, Georgea Stevensa i Tomislava Gotovca, kroz taj zamišljeni susret."

Izložba će biti otvorena 16. veljače 2012. godine u 18 sati u Galeriji Nova, dok je razgovor sa Slobodanom Šijanom zakazan sutradan, 17. veljače, na istom mjestu. Izložba će biti dostupna javnosti do 24. ožujka 2012.


Objavio/la ante [at] kulturpunkt.hr 13.02.2012