Mjesto povezivanja nezavisne scene | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Mjesto povezivanja nezavisne scene

Pulsko izdanje izložbe Retrovizor: fanzini u Hrvatskoj Centra za dokumentiranje nezavisne kulture posebno je usredotočeno na bogatu lokalnu fanzinsku scenu.

16.11.2018 - 29.11.2018 , Pula - Dnevni boravak DC-a Rojc
  • A
  • +
  • -

U petak, 16. studenog u 20 sati u Dnevnom boravku Rojca otvara se pulsko izdanje izložbe Retrovizor: fanzini u Hrvatskoj.

Nakon otvorenja slijedi razgovor na temu fanzinske scene u Hrvatskoj s naglaskom na bogatu pulsku scenu 90-ih. U razgovoru, koji moderira voditeljica Centra za dokumentiranje nezavisne kulture Dunja Kučinac, sudjeluju Nikola Mokrović i Pero Kusalo iz Zagreba te dobri poznavatelji pulske i istarske fanzinske scene Dean Cukon, Oleg Morović i Marko Vojnić Gin.

Ovdašnja je fanzinska scena bila najživlja tijekom devedesetih i dvijetisućitih godina kada je odigrala važnu ulogu kao mjesto komunikacije, kreativnog izražavanja, razmjene informacija i povezivanja ljudi, ali i formiranja mnogih kasnijih autora i umjetnika.

S namjerom da pokažu da nije riječ o malom, nego zanimljivom i progresivnom dijelu nezavisne kulturne, medijske i društvene scene, iz Centra za dokumentiranje nezavisne kulture odlučili su "oživjeti dio arhiva i baciti pogled u 'retrovizor' na domaću fanzinsku scenu".

Rezultat te odluke izrada je vlastitog fanzina kojem je, kako stoji u najavi, "cilj dati barem mali doprinos dokumentiranju, ali i oživljavanju scene". 

Fanzin obuhvaća nekoliko intervjua s predstavnicima skvoterske, punk i fanzinske scene, tekstove o domaćoj sceni i njenoj povijesti, strip i tekst o tehnologiji izrade fanzina, recenzije nekih novijih fanzina, distro-listu s popisom mjesta na kojima se može doći do fanzina , mapu Hrvatske s popisom od tristotinjak fanzina koji su u nekom trenutku izlazili u Hrvatskoj i druge vrijedne sadržaje.

Izložbu su pripremili studenti/ce i volonteri/ke Centra za dokumentiranje nezavisne kulture: Katja Orlić, Rea Drvar, Marija Rojko, Pero Kusalo, Ivana Jurčević, Sanja Tepšić, Eva Trstenjak, Vanja Vukman, Ivana Krijan, Martina Novosel i Tamara Moslavac Kos, uz pomoć dizajnera Dejana Dragosavca Rute, voditeljice Centra Dunje Kučinac, portala Kulturpunkt.hr, kolege i kolegice iz Bookse Luke Ostojića i Ivane Dražić te kolega i kolegica fanzinaša i fanzinašica Maše Borović, Ene Jurov, Ane Dumančić, Rine Barbarić, Marka Strpića, Tonćija Kožula, Nikole Mokrovića i Branimira Gajčevića Gaje.

Izložba je otvorena do 29. studenog.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 16.11.2018