Mjesto rituala, mjesto budućnosti | kulturpunkt

Najave Instalacija

<

Mjesto rituala, mjesto budućnosti

Zvučna instalacija splitske medijske umjetnice Ane Kuzmanić Sanjati javno bit će postavljena u neposrednoj blizini spomenika Grguru Ninskom.

29.12.2015 , Split - Razne lokacije
  • A
  • +
  • -

Ovaj audio rad bit će postavljen u utorak, 29. prosinca i moći će se poslušati od 9 do 16 sati, a realiziran je u sklopu Zvuk-objekta, istraživačkog izlagačkog ciklusa posvećenog zvuku u vizualnim umjetnostima, pokrenutog od strane MKC-a Split. 

Postavljajući umjetnički rad na lokaciju gdje ljudi ritualno bacaju novčić ili dodiruju nešto u vjeri da će im se ostvariti želja, namjera je mjesto intimnog rituala pretvoriti u mjesto dijeljenja vizija boljih budućnosti. Prema riječima same umjetnice, „iako su često sakriveni, u naše želje su utkani stavovi, ideologije, vizije vremena i zajednice u kojoj živimo. Previđajući ih u svojim željama, uglavnom ne vidimo koliko je naša intima kolektivna. Zaboravljamo da nas više sličnosti veže nego razlika razdvaja.“ Suočavanjem intimnog i kolektivnog nastaje novi prostor za empatiju i njezino istraživanje. „Možda će prepoznavanje univerzalnosti tuđe intime te dijeljenje osobnih vizija s nepoznatim kolektivom, kaže umjetnica, biti okidač za stvaranje budućnosti koju priželjkujemo.“ 

Ana Kuzmanić diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu pod mentorstvom prof. Igora Rončevića. Godine 2009. magistrirala je na The University of Edinburgh, Edinburgh College of Art pod mentorstvom prof. Karen Forbes Visseri i prof. Susannah Thompson te stekla zvanje Master of Fine Arts with Distinction. Od iste je godine zaposlena na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu gdje predaje kolegije Crtanje I, Crtanje II, Oblikovanje i Arhitektonska prezentacija. Od godine 2006. sudjeluje na devet samostalnih i više od trideset skupnih izložbi u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Egiptu, Nizozemskoj, SAD-u, Litvi i Sloveniji. Članica je HULU Split i HDLU. Suosnivačica je i članica međunarodnoga kolektiva Eastern Surf čija je polazišna točka rad u virtualnom okruženju te mimikrija digitalnoga svijeta unutar fizičke stvarnosti. Bavi se istraživanjem i stvaranjem koji propituju tradicionalne uloge autora i gledatelja dajući posjetitelju aktivnu ulogu u umjetničkom djelu. Njezina umjetnička praksa, utemeljena na transdisciplinarnom konceptualnom okviru, ostvaruje se kroz istraživanje i izražavanje u različitim medijima smještenima na razmeđi realnosti i virtualnosti. 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 24.12.2015