Mjesto za kulturu | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Mjesto za kulturu

Tribina Prostor za nezavisne, u organizaciji Centra za dokumentiranje nezavisne kulture, posvećena je uvijek aktualnoj infrastrukturalnoj problematici na nezavisnoj sceni.

Pitanje prostora za rad i redovno djelovanje važna je i često problematična tema s kojom se suočavaju organizacije na domaćoj nezavisnoj kulturnoj sceni u zadnjih dvadeset godina. Dok mnoge lokalne sredine pate od kroničnog nedostatka adekvatnog prostora za provedbu stalnih aktivnosti udruga na nezavisnoj sceni, u nekim se gradovima s vremenom uspjela uspostaviti dovoljno snažna infrastruktura za povezivanje inicijativa u zajedničkim, multifunkcionalnim prostornim objektima. 

Mjesta kao što su Karlo Rojc u Puli, Molekula u Rijeci, Dom mladih u Splitu ili Pogon i AKC Medika u Zagrebu postala su inkubatori događanja na nezavisnoj sceni te se s vremenom pokazala kao žarišta ne samo lokalne, nego i nacionalne nezavisne kulture. Kroz njihovo djelovanje, razvio se i akumulirao specifičan set iskustava i znanja, karakterističnih za nezavisnu scenu, o kojima će se razgovarati na ovoj tribini.

Sa sudionicima na tribini razgovarat će se o strategijama koje su dovele do  korištenja zajedničkih prostora na nezavisnim scenama u Puli, Rijeci, Splitu, Zagrebu i Karlovcu, o kulturno-političkim faktorima koji takve modele uvjetuju, te o potencijalu za daljnje razvijanje stečenih znanja i iskustava.

Gosti tribine su Marino Jurcan, udruga Metamedij iz Pule; Davor Mišković, udruga Drugo more iz Rijeke i mreža ClubtureSonja Soldo, Pogon - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, Denis Mikšić, udruga Domaći iz Karlovca; Darko Čop, Platforma Doma mladih i Info zona iz Splita. Sudionici razgovora su Antonia Kuzmanić, izvedbena kompanija Room 100 iz Splita; Damir Batarelo, Savez udruga Molekula iz Rijeke; Dušica Radojčić, Društveni centar Rojc iz Pule i Zelena IstraSanjica Burlović, Akc Attack! iz Zagreba.

Tribina je dio javnih programa Centra za dokumentiranje nezavisne kulture, a organizira se u sklopu projekta Kutija, koji provode udruge Drugo more (Rijeka), Metamedij (Pula), Platforma 9,81 (Split) i Kulturtreger (Zagreb), u suorganizaciji s mrežom Clubture. Tribinu moderira Dunja Kučinac.

Tribina će biti održana u Booksi u četvrtak 19. prosinca, s početkom u 13 sati.

Izvor: Booksa

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 17.12.2013