Mjesto zbližavanja s knjigom | kulturpunkt

Najave Festival

<

Mjesto zbližavanja s knjigom

Ovogodišnji Festival dječje knjige donosi niz raznovrsnih radionica i projekata koji za cilj imaju približiti čitanje školarcima.

25.04.2017 - 01.06.2017 , Zagreb - Centar za kulturu Trešnjevka

Od 25. travnja do 1. lipnja CeKaTe organizira jubilarni 10. Festival dječje knjige, manifestaciju zamišljenu kao mjesto susreta škola, knjižnica, književnih udruga, različtih inicijativa i malih ljubitelja čitanja.

Ovogodišnji Festival otvara Uberi priču!, književno-scenski program za najmlađe autorice Sanje Lovrenčić, koji će se održati u Parku Stara Trešnjevka. Svako dijete koje se toga dana ondje pojavi otići će kući s novom slikovnicom "ubranom" sa stabala.

Tema drugog susreta, koji će se održati u četvrtak, 27. travnja, izrada je knjiga s Irenom Frantal, s kojom će djeca imati priliku na kreativan način ukoričiti vlastite tekstove i zapise.

U utorak, 2. svibnja festival se pridružuje nacionalnoj kampanji ČITAJ MI!, organizacijom javnog čitanja u kojem će s Kristinom Čunović sudjelovati djeca iz vrtića Prečko.

Dva dana kasnije (4. svibnja) u CeKaTe-u gostuje Milana Vuković Runjić, autorica knjige Vladimir i Matilda, a potom (9. svibnja) slijedi kazališni dio programa: iz Matoševa Tovarnika stiže predstava Susret starih prijatelja, dok će kazališna grupa OŠ A. Stepinca iz Zagreba izvesti predstavu Život je lijep.

Tijekom festivala upriličit će se i susreti s književnicama Sanjom Pilić (11. svibnja) i Sanjom Polak (16. svibnja) te Hanom Lukas Midžić koja će predstaviti svoju Zemlju zmajeva (18. svibnja). 

Bit će govora i o dječjoj književnosti u medijima. Osim razgovora s Hanom Jušić, scenaristicom filma Uzbuna na zelenom vrhu, Škola lijepog čitanja upoznat će djecu s vještinama čitanja i snimanja radijskih priloga (25. svibnja).

Na posljednjim dvama susretima gostuju Ana Đokić sa slikovnicama Baobab i Mala Kibibi (30. svibnja) te Ana Kadoić (1. lipnja) koja vodi radionicu ilustracije.

Kao i prijašnjih godina, organizator poziva one koji su u mogućnosti da tijekom travnja i svibnja doniraju knjige za djecu Gunje koja je teško stradala u poplavi, a tijekom trajanja festivala prikupljaju se i knjige za mališane sela Tovarnik u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Knjige prikupljene ovom akcijom bit će donirane u lipnju.

Ulaz na sva događanja je besplatan, a više informacija potražite ovdje.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 21.04.2017