Mladež bez boga | kulturpunkt

Najave Festival

<

Mladež bez boga

Tema 13. Festivala prvih je solidarnost, a tijekom tjedan dana u KIC-u odvijat će se predavanja, tribine, izložbe i projekcije.

30.11.2015 - 06.12.2015 , Zagreb - AKC Medika, Zagreb - Kulturni informativni centar (KIC)

naslovnica knjige Ödöna von Horvátha Mladež bez boga (1937)

  • A
  • +
  • -

Festival prvih (FP) pokrenuo je multimedijalni umjetnik Željko Zorica (1957-2013) postavivši ga kao smotru dostignuća stvaratelja različitih umjetničkih i neumjetničkih profila. "Pokretanje Festivala prvih 2003. godine bilo je važno kako bi se otvorio prostor na javnoj sceni u zatvorenoj sredini te omogućio inicijacijski trenutak onima koji dolaze i, još važnije, da bi se privoljelo one umjetnike i sve ostale koji su već tu da se usude napustiti profesionalno i zanatski sređene manirističke dvorce svojeg javnog istupa".

FP svake godine proglašava središnju temu. Nakon dosadašnjih, reklamokracija, GMO i biotehnologije, dominacije, mine, društvena odgovornost kapitala, mediji i prava djeteta, besplatno obrazovanje, poslovi sa Suncem, nepoznata mjesta u hrvatskoj umjetnosti 70-ih i 80-ih, nada, društvo razočaranja te depresija, tema 13. Festivala prvih je - solidarnost.

"Tema ovogodišnjeg festivala odabrana je dugo prije neposrednih događanja kojima upravo svjedočimo, suočeni sa dolaskom izbjeglica u Hrvatsku. U ovom se trenu solidarnost živo preispituje na terenu, odnosom prema ljudima koji iscrpljeni dolaze u Europu iz zemalja razorenih ratom. S jedne strane svjedočimo nesnalaženju, sramotnoj nesposobnosti zapadnih vlada da preuzmu odgovornost za situaciju i primjereno reagiraju, dok istovremeno brojni volonteri vođeni suosjećanjem i solidarnošću pomažu podrškom, ljubaznim dočekom, prikupljanjem odjeće, obuće, hrane i ostalog potrebnog da se ljudima bez doma pomogne na putu i/ili cilju".

Svi programi Festivala prvih su besplatni, a festival će biti otvoren 30. studenog u 19 sati u kino dvorani KIC-a u Preradovićevoj 5, predavanjima Hrvoja Jurića o etici i politici solidarnosti, Zdravka Popovića s kritikom pojma civilnog društva te u 21 sat izložbom radova Petre Mrše, Ine Sladić, Mihaela Puntarića, Helene Klakočar, Azre Svedružić i Demirela Pašalića te Željke Cupek

Festival prvih traje do 6. prosinca, a osim navedenog možete prisustvovati tribini o kooperativnim društvenim igrama na kojoj sudjeluju Ivan Hamarić i Miroslav Wranka, tribini Sportom protiv naroda uz sudjelovanje Nataše Mihoci i Zlatka Nikolića, te književno-političkoj radionici Motor mijene, programu čitanja političke književnosti, knjige Ödöna von Horvátha Mladež bez boga (1937). Potom kružoku o antifašizmu danas u izvedbi Mreže antifašistkinja Zagreba, radionici kuhanja Okus doma i tribini o potencijalima solidarnosti s izbjeglicama u hrvatskom društvu na kojoj sudjeluju Emina Bužinkić, članica inicijative Dobrodošli, Josipa Dika, volonterka, te Prince Wale Soniyiki, azilant u Republici Hrvatskoj. Potom radionica pod vodstvom Paule Zore o mogućnosti solidarnosti u kontekstu problema nasilja nad ženama, radionica pod vodstvom udruge Trans Aid o spolu i rodu kao društvenom konstruktu. Također, najavljene su projekcija videa "Što je meni naša borba dala?" Andreje Kulunčić uz sudjelovanje Bojana Nonkovića, člana Novog sindikata i kustosice Martine Kontošić, te projekcija dokumentarnog filma Željka Zorice Projekt Carmen o kojem će govoriti Agata Juniku

U KIC-u će biti održana i zagrebačka premijera novoosnovanog glazbenog trija u kojem se Draženu Franoliću na arapskoj lutnji i Kamenku Ćulapu na udaraljkama pridružuje Marko Jovanović s usnom harmonikom, a u AKC-u Medika party povodom festivala. Tijekom festivala održavat će se i radionice o osnovama direktne demokracije za srednjoškolce na kojima će se obrađivati načela direktnodemokratskog djelovanja te dati prikaz povijesnih i aktualnih primjera takvih organizacija. Ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

Cjeloviti raspored potražite na službenim stranicama Festivala prvih.
Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 30.11.2015