Moć direktnog iskustva | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Moć direktnog iskustva

Izložbom Vježbanje obitelji Petra Mrša ispituje kako se uhodani intimni odnosi, čiji su članovi uljuljani i pasivni u svojim dobro poznatim ulogama, mogu promijeniti.

02.09.2015 - 18.09.2015 , Dubrovnik - Galerija Otok

Otvorenje izložbe Vježbanje obitelji Petre Mrše najavljeno je za 2. rujna u 21 sat u Galeriji Otok Art radionice Lazareti.

"Kako se uhodani intimni odnosi, čiji su članovi uljuljani i pasivni u svojim dobro poznatim, ne entuzijastičkim ulogama, mogu promijeniti? Kako se ove uloge mogu dovesti u pitanje na način da odgovor ne stigne iz postojećeg sustava znanja? Ako se znanje, kao što objašnjavaju M. Foucault i J. Butler, može dovesti u pitanje direktnim iskustvom, onda se znanje o sebi i drugome u intimnome odnosu, može preispitati poticanjem iskustva koje bi se razlikovalo od cjelokupnog dotadašnjeg zajedničkog iskustva. 

Sa željom da preispitam moć takvog, direktnog iskustva, odlučila sam zajednicu u kojoj imam "najtvrdokornije" intimne odnose - primarnu obitelj - odvesti u novu situaciju te svakom članu ponuditi da predloži neku aktivnost koju bismo radili zajedno po prvi puta", napisala je o svom radu umjetnica. 

Petra Mrša rođena je 1985. godine u Rijeci. Završila je sociologiju i psihologiju, a Vježbanje obitelji je diplomski rad na studiju Fotografije na Akademiji dramske umjetnosti. Imala je deset samostalnih izložbi (Hoxton Gallery, UK, Savignano Immagini, Italija, Centralna postaja, Slovenija, Galerija VN, KIC, Galerija Waldinger, Galerija Kortil...) i dvadesetak skupnih (MSU Zagreb, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej Grada Zagreba, ULUPUH, POGON Jedinstvo, Galerija SC...). Sudjelovala je u umjetničkim kolonijama i multimedijalnim projektima: IS_land 2 (2013), Pristajanja (2013), Otočka karta 2 (2014), Photobook event (2014). Dobitnica je nagrada: Rovinj Photodays Akt (2010), Rovinj Photodays Posebno priznanje za mladog autora (2011), Rovinj Photodays Posebno priznanje za mladog autora (2012), Savignano Immagini Best portfolio (2012), te nominirana za ESSL art award 2013.

Izložba je otvorena do 18. rujna.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 26.08.2015