Moć slučajnosti | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Moć slučajnosti

Dokumentarni film 1989 nudi uvid u političku igru koja je dovela do kolapsa Željezne zavjese i simultano će biti prikazan u više od 15 europskih gradova. 

Østergaard i Racz, 1989

Na 25. godišnjicu pada Berlinskog zida, održat će se svjetska premijera novog filma 1989 danskog redatelja Andersa Østergaarda i mađarske redateljice Erzsébet Racz. Premijera će biti održana u srijedu 5. studenog, u 21 sat na otvaranju CPH: DOX-a, međunarodnog festivala dokumentarnog film u Kopenhagenu te istovremeno u kinima više od 15 europskih gradovima, uključujući zagrebačko Dokukino KIC. Projekciju suorganiziraju Restart, CPH: DOX te Human Rights Film Festival, čije dvanaesto izdanje ova projekcija i najavljuje.

Anders Østergaard i Erzsébet Rácz prikazuju događaje iz 1989. i uvode publiku u tajne sobe za sastanke u ovom spoju "svjedočanstava", arhivske građe, igranih segemenata i rekonstruiranih dijaloga sinkroniziranih s arhivskim snimkama stvarnih ključnih političkih ličnosti. 1989 je drama o visokoj politici koja govori o padu Željezne zavjese. Mladi i nepoznati tehnokrat Miklós Neméth postat će novi mađarski premijer. Zadaća mu je spasiti umiruću privredu u zemlji te ubrzo odlučuje iz državnog proračuna isključiti golemi i skupi aparat graničnih kontrola. Nedugo potom uviđa – morat će se zbog te odluke boriti sa žestokim protivnicima i okorjelim komunistima.

U međuvremenu, mladom paru iz Istočne Njemačke daje nadu glasina da će Mađari otvoriti granicu prema Austriji na nekoliko dana zbog Paneuropskog piknika. Baš poput tisuća istočnih Nijemaca, odlučuju pokušati, no padaju kao žrtve političke igre moći koja se odvija iza zatvorenih vrata u Istočnim bloku. Mladića ubijaju na granici, a ta tragedija, paradoksalno, ubrzava Neméthovu konačnu odluku da otvori granice. Nedugo potom pada i Berlinski zid. Ovaj film govori nešto o moći slučajnosti. No pokazuje i da se goleme političke odluke donose u najvećoj tišini. Jednom kada svi savjetnici kažu svoje i kada se pročitaju sva izvješća, sve na čemu je moguće temeljiti odluku jest nagon. Moramo vjerovati u nagone i svoje poštenje. Ili smo osuđeni na propast.

Film će istovremeno biti prikazan u Beogradu, Bukureštu, Bruxellesu, Dublinu, Edinburghu, Göteborgu, Helsinkiju, Leeuwardenu, Londonu, Kijevu, Kristiansandu, Moskvi, Oslu, Portu, Pragu, Rigi, Sankt Peterburgu, Sarajevu, Zagrebu pa čak i u Vladivostoku.

Izvor: Multimedijalni institut

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 03.11.2014