Moda, antimoda i pomoda | kulturpunkt

Vijesti Znanost i obrazovanje

<

Moda, antimoda i pomoda

Analizom društvenih promjena kroz filmsku umjetnost, arhitekturu, književnost te politička i ekonomska kretanja, Ivana Biočina istražuje fenomen mode i njezin značaj u potrošačkom društvu.

FOTO: Ivana Biočina

  • A
  • +
  • -

Nakladnička kuća Jesenski i Turk objavila je knjigu Ivane Biočine pod nazivom Modus vivendi. Ogled o političkom, ekonomskom i društvenom u modi. Istraživanje fenomena mode i njezina značaja u suvremenom potrošačkom društvu, dotiče i pitanja identiteta u kontekstu baumanovskog "rastakanja" politike, ekonomije i društva koje se osjeća na makro i mikro razinama.

"Premda autorica polazi od stručnih znanja i vlastite znanstvene kompetencije u području mode, razvidna je njezina ambicija da uputi na slojevitost fenomena i prezentira zavodljiva filozofska, sociološka i antropološka tumačenja. Knjiga Modus vivendi. Ogled o političkom, ekonomskom i društvenom u modi bistri u kolokvijalnoj uporabi često iskrivljene pojmove identiteta, samopredstavljanja i individualizacije, smještajući ih u znanstveni diskurs i na njima izgrađujući središnju, zanimljivu i važnu tezu o usidrenosti političkog, ekonomskog i društvenog u modi. Balansirajući istraživački interes između pojedinca i kolektiva, prošloga i sadašnjega, totalitarizma i tiranija identiteta autorica daje nove impulse u nas ionako nedostatno prisutnoj i vidljivoj teoriji mode, navodeći kompetentne čitatelje da proširivanjem vidika propitaju vlastita (ne)razumijevanja pojedinih društvenih fenomena", zapisao je o knjizi recenzent Ozren Biti.

Ivana Biočina, magistra je tekstilne tehnologije i inženjerstva, smjer dizajn i projektiranje. Dobitnica je nekoliko nagrada za fotografiju i pisanje, od 2006. godine objavljuje tekstove o teoriji mode, arhitekturi, dizajnu i glazbi u Zarezu i brojnim drugim časopisima. Od 2008. do 2014. godine radila je za Subversive Film Festival, a od 2010. surađuje s Dramskim programom HRT-a. Među ostalim, radila je i za časopis Elle, Penezić & Rogina arhitekte, Međunarodni simpozij za teoriju i dizajn, Hrvatsko dizajnersko društvo i Sa(n)jam knjige u Istri. Autorica je nekoliko dokumentarnih drama. Fotografije su joj objavljene u pedesetak magazina i internetskih portala te u nekoliko knjiga. Trenutno živi i radi u Berlinu.

Sadržaj, predgovor i dio tekstova knjige pronađite ovdje.

Izvor: JiT

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 28.10.2014